Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото тримесечие

...
Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото тримесечие
Коментари Харесай

Страхотни новини за страната ни! Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото тримесечие на 2018 година с…

Брутният вътрешен артикул на България се увеличи през първото тримесечие на 2018 година с 0,7% по отношение на последните три месеца на 2017 година и набъбна с 3,6% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), които са по-добри от експресната оценка, направена преди към месец, съобщи Блиц.

Икономическата агресия се форсира при започване на годината до 0,9% по отношение на предходните три месеца, когато Брутният вътрешен продукт набъбна с 0,7% и по отношение на малко по-слабата експресната оценка на Национален статистически институт, съгласно която българската стопанска система се разшири през първото тримесечие с 0,8%.

Данните на Национален статистически институт на годишна база също претърпяха възходяща промяна, като Брутният вътрешен продукт се увеличи с 3,6% – над експресна оценка за напредък с 3,5% и след агресия от 3,5% през интервала октомври – декември 2017-а година.   Според предварителните данни на Национален статистически институт за първите три месеца на годината създаденият БВП възлиза на 21,479 милиарда лв. по настоящи цени, като преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е в размер на 10,982 милиарда евро и на човек от популацията се падат 3048 лв. (или към 1558 евро).

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2018-а година възлиза на 18,782 милиарда лв. по настоящи цени.   През интервала януари – март относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото с 0,3 проценти пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 2,2 на 100.

В същото време индустриалният бранш резервира нивото на относителния си дял в добавената стойност на стопанската система от 29,3%, до момента в който реализираната  добавена стойност от дейностите в областта на услугите се усилва до равнище от 68,5% по отношение на 68,2% през същото тримесечие на 2018-а година.   Крайното ползване при започване на актуалната година се усилва с 0,5% на тримесечна база (след покачване с 1,3% през последните три месеца на предходната година) и нараства на годишна база с 3,3% (след покачване с 3,8% в края на 2017-а годна).

Брутната добавена стойност пък нараства с 0,9% на тримесечна база и с 3,4% по отношение на година по-рано (след годишно покачване с 3,7% през предходното тримесечие).

Външнотърговското салдо остава негативно и в размер на 1,206 милиарда лв., като през трите месеца при започване на годината износът на артикули и услуги набъбна на тримесечна база с 1,1% (след намаляване с 1,0% в края на 2017-а година) до 14,6927 милиарда лв. и набъбна на годишна база с цели 4,4% след едва покачване с 2,0% през предходното тримесечие. В същото време вносът се сви с 2,2% на тримесечна база (след растеж с 8,3% през предходното тримесечие) до 15,8987 милиарда лв..

Нарастването на износа при понижаване на вноса способства за известно стесняване на негативно външнотърговското салдо, което пък води до по-слабо отрицателно отражение на комерсиалния баланс върху темпото на стопански напредък при започване на годината.

Днешните предварителни данни на Национален статистически институт демонстрират възстановяване на икономическия прогресивен подтик при започване на годината по отношение на края на 2017-а година.

Въпреки това предварителната оценка на Национален статистически институт за първото тримесечие на актуалната година, показваща напредък на Брутният вътрешен продукт с 3,6% годишна база, е малко по-слаба от “пролетната” средносрочна прогноза на Министерството на финансите, съгласно която стопанската система на нашата страна се чака да нарасне с 3,9% през 2018-а година след по-слабия от прогнозите напредък с 3,6% през миналата година.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР