Броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в Беларус нарасна

...
Броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в Беларус нарасна
Коментари Харесай

Беларус се готви за военен парад за Деня на победата, докато заразените нарастват

Броят на инфектираните с новия ковид (COVID-19) в Беларус набъбна с 575 души през последното денонощие до общо 4 779 души от началото на епидемията в страната, оповестиха беларуското здравно министерство, представени от съветските медии.

До момента са умряли общо 42 души, като множеството са били с няколко хронични болести. Възстановили са се общо 342 души.

Извършени са общо 86 813 теста за съществуване на ковид.

Вчера здравният министър Владимир Караник сподели, че " към днешния ден обстановката с коронавирусната зараза в страната се прави оценка като контролируема ".

Най-много инфектирани са регистрирани в столицата Минск - 2 308 души, или към половината за страната. 419 от инфектираните са медицински служащи.

В Беларус не беше обявявана карантина. В страната върви подготовка за парада за Деня на успеха - 9 май, който в Русия беше анулиран поради рецесията с ковид.

Президентът Александър Лукашенко отхвърли през днешния ден рецензиите против управляващите, идващи и от чужбина, че не са взели ефикасни ограничения против разпространяването на вируса.

" Те изобщо не знаят по какъв начин ние живеем тук и по какъв начин се борим. Особено нашите родни братя на изток са доста загрижени, че ние, виждате ли, не вървим по верен път ", сподели той, визирайки прилежаща Русия.

Лукашенко изясни триумфите на Беларус в управлението на епидемията с това, че тя е запазила " ефикасната си система на опазване на здравето ".

" За да се върви по пътя на Беларус, би трябвало да имаш система, а тази система дори в постсъветските републики, с изключение на у нас, беше изцяло разрушена. Инфекциозните лечебни заведения бяха унищожени, експертите се разбягаха, никой не приготвяше микробиолози, вирусолози, епидемиолози. И в този момент жънат плодовете, и хвърлят камъни по нас ", акцентира президентът по време на днешната си аудиенция в Гродненска област.

По думите му Беларус поредно следва своя проект за противопоставяне на разпространението на ковид. " Това е тежка и изискваща средства работа - да се борим против огнищата на болестта. Без да изолираме хората, без да издаваме пропуски, до момента в който Москва тотално я затвориха. Ние не тръгнахме по този път ", уточни Лукашенко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР