Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда.

...
Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда.
Коментари Харесай

Над 8 млрд. ваксини срещу Covid са направени в света

Броят на имунизациите против ковид в света надвиши 8 милиарда. Повече от половината от тях (4,16 милиарда) са в три страни - Китай (2,5 милиарда), Индия (1,2 милиарда) и Съединени американски щати (0,46 милиарда).

Досега хората са получили 8,03 милиарда дози Сovid ваксини. Все още не е допустимо да се дефинира какъв брой хора на планетата са със приключен курс на имунизация, защото доста страни регистрират единствено броя на сертифицираните дози ваксини против covid.

Преди дни генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че повече от 80% от имунизациите в света са отишли ​​в страните от Г-20, а страните с ниски приходи, множеството от които са в Африка, са получили единствено 0,6% от дозите.

Така да вземем за пример в ОАЕ и в Малдивите съвсем всички поданици, на които е позволено да се имунизират, са ваксинирани, а в Сингапур, Камбоджа и Куба повече от 90% от популацията към този момент е с най-малко една доза. Още девет страни - Бруней, Португалия, Китай, Чили, Катар, Южна Корея, Испания, Аржентина и Малта - имат над 80% имунизирано население. В Русия са осъществени повече от 60,8 милиона двудозови имунизации, а с една доза са максинирани 69,5 милиона жители. Нивото на групов имунитет към covid в страната е 51,8%.

Най-малко 15 ваксини против ковид са позволени в разнообразни елементи на света, измежду които Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, препаратите на американския тръст Pfizer и немския му сътрудник BioNTech, на британско-шведска компания AstraZeneca и Oxford, на китайските компании Sinovac и Sinopharm, на индийски Covaxin, както и артикули на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР