Броят на потвърдените цивилни жертви в Украйна от началото на

...
Броят на потвърдените цивилни жертви в Украйна от началото на
Коментари Харесай

Близо 8500 цивилни са загинали в Украйна от началото на войната

Броят на доказаните цивилни жертви в Украйна от началото на съветската инвазия в страната доближава съвсем 8500 жители. Това са последните данни на Службата на Върховния комисар за правата на индивида (UNHCHR).

Тя показва, че е записала 8 490 убити и 14 244 ранени сред началото на нашествието на 24 февруари 2022 година и 9 април 2023 година Органът прецизира, че това евентуално са единствено част от общите числа, защото няма достъп до зоните, където се развиват бойните дейности.

По-голямата част от смъртните случаи са регистрирани на територията, следена от украинското държавно управление и атакувана от съветските сили. Само 3927 души са починалите в Донецка и Луганска област, където се водят най-интензивните сражения

" UNHCHR счита, че действителните числа са доста по-високи, защото приемането на информация от някои места, където се водят интензивни военни дейности, се забавя и доста от отчетите към момента чакат удостоверение ", се споделя в изказването на институцията, представено от " Ройтерс ".

В него се добавя още, че в Мариупол, Лисичанск, Попасна и Сивиеродонецк са региони, в които " има изказвания за многочислени цивилни жертви ", които към момента не са документирани.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР