Необичайно голям брой торнада опустошиха части от Оклахома и близките

...
Необичайно голям брой торнада опустошиха части от Оклахома и близките
Коментари Харесай

Поне 5 загинали след силни бурии в САЩ

Необичайно огромен брой торнада опустошиха елементи от Оклахома и околните щати от Големите равнини, като предизвикаха гибелта на минимум петима души, оповестиха управляващите и локалните медии.


След като в петък бяха регистрирани 78 торнада, най-вече в Небраска и Айова, в събота обособена метеорологична система донесе 35 известия за торнада от северен Тексас и Оклахома до Мисури, заяви Националната метеорологична работа (NWS).

Бурите изсипаха до седем инча (18 см) дъжд на някои места в границите на няколко часа, а метеоролозите предизвестиха за продължаваща заплаха от рискови метеорологични условия в неделя, в това число неочаквани наводнения, градушки и още торнада.

Сълфър, в южната част на централна Оклахома, беше изключително тежко обиден, като в обществените мрежи бяха оповестени видеоклипове и фотоси, показващи десетки разрушени здания.

На едно от видеата се вижда по какъв начин пощенски камион седи нестабилно върху парчета от постройка и дървета, а на всички места са разхвърляни калдъръмени блокове и дървени греди. Спасителните екипи обикаляха от къща на къща и от автомобил на автомобил в търсене на жертви или оживели.

Губернаторът на Оклахома Кевин Стит, който приказва от тежко потърпевшото градче, съобщи, че е доказана гибелта на четирима души в щата.

Щетите в Сълфър, където една жена почина при прекосяването на торнадото през нощта, са най-тежките, които е виждал през шестте години на поста си, съобщи той на конференция.

" Изглежда, че всеки бизнес в центъра на града към този момент е опустошен ", сподели той и добави: " Слава Богу... нямаше доста хора тук в 22:30 ч. през нощта ".

Най-малко двама души са починали в градчето Холдънвил в щата Оклахома, оповестиха от щатския Департамент за ръководство на изключителни обстановки (OEM), а локалните медии оповестиха, че измежду жертвите има и четиримесечно бебе.

ОЕМ заяви, че четвърти човек е умрял на автомагистрала в Мариета, където видеозаписи демонстрират няколко смачкани автомобила край пътя, два преобърнати полуремаркета и разрушен склад.

Националната метеорологична работа заяви, че предварителното следствие е удостоверило, че торнадата в градовете Сълфър и Мариета са били най-малко EF-3 по петстепенната усъвършенствана канара на Фуджита, което значи пориви над 218 км в час. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР