Броят на изтеглените европейски зелени сертификати за ваксинация надхвърли 2,3

...
Броят на изтеглените европейски зелени сертификати за ваксинация надхвърли 2,3
Коментари Харесай

Достъпен онлайн е и сертификат за повторно преболедували Covid


Броят на изтеглените европейски зелени документи за имунизация надвиши 2,3 млн.
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички жители, които са наново преболедували коронавирусната зараза и попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат или антигенен тест в Националния указател за битка с COVID-19, могат да изтеглят своя електронен документ за преболедуване през портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

„ Информационно обслужване ” АД преконфигурира системата в границите на 1 работен ден, след приемане на поръчката от Министерство на здравеопазването, което е притежател на НЗИС. За доказване на наново преболедуване ще се признават както резултати от PCR тест, по този начин и от лабораторни проучвания посредством бързи антигенни проби.

За PCR проучване ще се издава документ по европейския модел за зелен документ за преболедуване с налични всички наложителни атрибути, включително QR код, номер на документа, персонални данни на преболедувалото лице, а също по този начин начална и последна дата на годност. Документът може да се употребява 14 дни след датата на позитивния резултат. Валидността му е за интервал от 6 месеца на територията на Европейски Съюз и 12 месеца в България.
още по темата
Повторно преболедувалите жители, чийто позитивен резултат е потвърден с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да употребяват своето уверение 14 дни след датата на определяне на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи единствено за територията на Република България. Генерираното уверение е с друг формат от европейския зелен документ.

Задължително изискване, с цел да бъде генериран документ за наново преболедуване на SARS-CoV-2, е да са минали най-малко 90 календарни дни от датата, на която е сложена диагноза Covid-19 при предходното заразяване. Ако времето сред тях е по-малко, системата няма да разреши издаването на документ или уверение, защото се счита, че не е налице ново заразяване, а позитивният тест е резултат от продължаващо предишно заболяване.

Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато обещано лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е позитивен, а по-късно го удостовери с PCR проучване, което също е позитивно. Подобна процедура е въведена в 7 страни от Европейски Съюз. Системата дава опция за генериране на безграничен брой документи, в случай че са минали 90 дни сред два позитивни теста.

Общият брой на изтеглените европейски зелени документи за имунизация през  надхвърли 2,3 млн., а близо 2 млн. са документите за отрицателен тест посредством PCR или бърз антигенен тест. Гражданите са изтеглили общо 250 хиляди документа за преболедуване, открито посредством PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна зараза, потвърдена посредством лабораторен антигенен тест, доближиха 90 хиляди Само за една седмица през НЗИС са генерирани 35 хиляди удостоверения за съществуване на антитела.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР