Броят на хората, търсещи убежище у нас от Афганистан и

...
Броят на хората, търсещи убежище у нас от Афганистан и
Коментари Харесай

Да опознаем другия - БЧК и Агенцията за закрила на детето с кампания за отношението към бежанците

Броят на хората, търсещи леговище у нас от Афганистан и Сирия се усилва. А страхът от непознатото е повода за по-трудното консолидиране на бежанците, споделят специалисти. Съчувствието към хора, бягащи от война измежду българите се е влошило след сирийския спор.

Но войната в Украйна е демонстрирала емпатията на българите към търсещите избавление от военни зони. С осведомителна акция Българският червен кръст и Държавната организация за протекция на детето работят за превъзмогване на стандартите и възобновяване на обичайното положително отношение и настройки по отношение на бежанците.



Кампанията " Да опознаем другия " цели да се оправи със страховете и предразсъдъците към търсещите протекция. Отношението към бежанците се основава на външна информация, а не на персонален контакт, а това елементарно води до създаване на негативно мнение, изясни Нела Вампорова от Българския червен кръст.

" Това не са хора, които са имали проблем с бежанци, само че някакси медийната среда и обстоятелството, че те нямат опция да се срещнат с бежанци и да трансформират това отношение изиграва тази неприятна роля и в действителност дава опция на тази част от българите да се опасяват и да имат отрицателно отношение ", изясни Нела Вампорова, началник на бежанско-мигрантска работа на Българския червен кръст.

Специален фокус на акцията са децата и опцията да възстановят естествения си обществен живот.

" Ужасът на това да преминеш хиляди км в една неустановеност под сериозна нерешителност тъй като, когато има спор децата претърпяват бурно и страстите остават трайни за цялостен за цялостен живот. когато дойдат тук е значимо да бъдат признати, да бъдат подкрепени ", споделя доктор Надежда Тодоровска, заместител общоприет шеф на Българския червен кръст.



От няколко месеца у нас живее и Ксения Корниенко с щерка си, която се занимава с художествена гимнастика. Те са от тези хора, които е трябвало два пъти да търсят избавление от съветската войска. Първо бягат в украинската столица от Краматорск в Донецка област. А когато бомбардировките ги събудили на 24 февруари, били принудени да търсят избавление в България

" Три седмици по-късно взех решение да напуснем Киев виждах по какъв начин пред очите ми душeвността на моята щерка се срутва и към този момент е на границата на допустимото ", рзказва Ксения Кориненко.

И намират помощ:

" Треньорката ни посрещна рано сутринта щом стигнахме в София и освен одобри моето дете да тренира, само че ни откри жилище, в което да живеем, до момента в който сме в София ", добавя Кориненко.



Собствениците го обезпечили безплатно, а Ксения е доста признателна за поддръжката, която е получила от българите и от страната. Казва, че не е срещала неприятно отношение от никого и се надява да върне жеста:

" Надяваме се, че войната скоро ще завърши и ще посрещаме в Украйна българите, които желаят да посетят прелестната ни страна. "

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР