Броколите не само осигуряват полезни хранителни вещества, но съдържат и

...
Броколите не само осигуряват полезни хранителни вещества, но съдържат и
Коментари Харесай

Броколите унищожават раковите клетки

Броколите освен обезпечават потребни хранителни субстанции, само че съдържат и съединяване, което може да се употребява за създаване на нови лекувания за рак. Изследователи от Университета в Хирошима са разкрили механизма, посредством който това съединяване унищожава раковите кафези.
Откритието е оповестено в PLOS One и може да бъде потребно в битката против постоянно срещани ракови болести.
Съединението се назовава DIM - дииндолилметан и това, което прави, е да предизвиква следена гибел на раковите кафези, като че ли самото тяло ги унищожава. Това съединяване се съдържа основно в броколите.
Анормалните кафези се генерират всекидневно, само че се унищожават естествено, като по този метод се предотвратява образуването на тумори.
Въпреки множеството изследвания при лабораторни модели, откривателите са създали изледване и при делящи се дрожди.
Дрождите, от типа Schizosaccharomyces pombe, са организми, които работят добре за проучване на клетъчния цикъл и може да се употребяват както в генетични, биохимични и клетъчни разбори, по този начин и за търсене на нови противотуморни медикаменти.

Как DIM нападна туморните кафези?
Изследователите са разкрили, че това химическо съединяване в броколите поврежда нуклеарната мембрана на клетката.
Ядрената мембрана защищава цялата генетична информация на клетката. След като генетичният материал бъде реплициран, тази нуклеарна обвивка се разделя, което води до появяването на две нови кафези. Процесът е подобен и при раковите кафези, което спомага за тяхното разпространение.
Природата е основала механизми, с цел да попречи на тези анормални кафези да оцелеят. Това се прави посредством развой на възобновяване, наименуван автофагия.
Клетката се разгражда и унищожава остарели, развалени или анормални протеини, както и други субстанции от цитоплазмата си.
Веднъж унищожени, тя ги "изяжда ", с цел да получи сила, по тази причина се назовава автофагия.
Когато възобновяване на клетките не е допустимо, настава програмирана гибел, наречена апоптоза.
Много цитотоксични медикаменти против рак работят посредством индуциране на апоптоза. Подобряване на лечебните подходи при ракови болести
Резултатите допускат, че това химическо съединяване в броколите може да се употребява за атакуване на нуклеарната мембрана на раковите кафези, като по този метод предизвиква програмирана гибел.
Редовната консумация на броколи покачва с 50% интензивността на „ естествените кафези убийци “, които се борят с рака.
Броколите контролират равнищата на естроген в кръвта, което оказва помощ за попречване на рак на гърдата, обвързван с високи равнища на този хормон.
Консумирането на кръстоцветни зеленчуци най-малко един път седмично понижава риска от рак на гърдата със 17%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР