Броени часове след атаката в центъра на Барселона президентът на

...
Броени часове след атаката в центъра на Барселона президентът на
Коментари Харесай

Тръмп даде след Барселона пример с измислена история за ген. Пършинг

Броени часове след офанзивата в центъра на Барселона президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде съвет по какъв начин да се работи с терористите посредством увещание за история, която обаче е потвърдена небивалица.

" Проучете какво е правил американският военачалник Пършинг с терористите, когато ги е залавял ", написа той в " Туитър ". " Не е имало повече коренен ислямски гнет в продължение на 35 години! "

Тръмп не разясни какво има поради, а Белият дом не обясни кой образец съответно дава.

Но по време на предизборната си акция той е разказвал тази история, приписвана на ген. Джон Джей " Черният Джон " Пършинг. В нея се твърди, че по време на Испанско-американската война той е смазал протест в обитаемата най-вече с мюсюлмани филипинска провинция Моро като е заповядал разстрелването на " 50 терористи " с патрони, потопени в свинска кръв.

Оставен е бил единствено един от тях, а да споделя на останалите какво се е случило. " И за 25 години не е имало проблем ", сподели Тръмп през февруари 2016г., когато описа историята на избирателен протест. Вчера в туита си той обилно добави още 10 години.

В разнообразни разновидности тази измислена история се върти из обществените мрежи от 11 септември 2001г. насам. Според една от тях бутовниците били заровени, " покрити със свински черва ".

" Това е мит, който се повтаря и повтаря, само че зад него няма никаква историческа истина ", споделя Джеймс Арнолд, създател на книгата " Войната в Моро: Как Америка се бори с мюсюлманското въстание в джунглите на Филипините през 1902-1913г. ".
Други 8 негови сътрудници потвърдиха, че това е небивалица, преди повече от година за уеб страницата PolitiFact, проверяващ истината и лъжите в изявленията на политиците.

Дори да беше вярна историята с ген. Пършинг, не се връзва изказванието за светкавичният ѝ усмиряващ резултат. В множеството версии се твърди, че тя се е случила през 1911г., само че протестът в Моро продължава още две години, след което през 1913г. американските войски напущат страната.

Арнолд счита, че за Съединени американски щати това е била " първата война против ислямско въстание " и че бунтовниците са били сломени, тъй като не са имали външна поддръжка, блокирани са на остров и са били с доста по-слабо въоръжение от съперника си.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Барселона (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР