Британското разузнаване оцени последствията от украински удар с далекобойни ракети

...
Британското разузнаване оцени последствията от украински удар с далекобойни ракети
Коментари Харесай

Британското разузнаване: Украйна е нанесла първи удари с далекобойни ракети ATACMS

Британското разузнаване оцени следствията от украински удар с далекобойни ракети ATACMS по съветски хеликоптери във краткотрайно окупираните Бердянск и Луганск. Техните летища бяха ударени на 17 октомври с новото американско оръжие, съобщи Зона нюз.

„ Въпреки че степента на вредите към момента не е доказана, евентуално девет съветски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск да са били унищожени при първия удар на Украйна с тактическите ракети с огромен обхват ATACMS “, се споделя в доклада на английското министерство на защитата в мрежата X (Twitter).

Както означават разузнавачите от Лондон, Бердянск е употребен като съществена оперативна предна база на южната ос за по едно и също време обезпечаване на логистика и настъпателни и отбранителни качества.

„ Ако бъдат доказани, тези загуби доста евентуално ще окажат въздействие върху способността на Русия както да се пази, по този начин и да организира по-нататъшни настъпателни дейности по тази ос “, се споделя в известието.

В същото време, поради сегашния напън върху съветското военно произвеждане, доказаните загуби на авиационно съоръжение ще бъдат сложни за компенсиране в кратковременен и средносрочен проект.

„ Също по този начин е евентуално тези загуби да окажат спомагателен напън върху съветските водачи и авиобаза, които съвсем несъмнено страдат от бойно безсилие и проблеми с поддръжката заради ненадейно проточилата се кампания “, акцентира разузнаването.

Съществува действителна опция украинска офанзива против съветски хеликоптери да принуди Русия още веднъж да преразположи оперативни бази и контролни центрове допустимо най-далеч от фронтовата линия, което ще усили тежестта върху логистичните вериги, прибавя разследващата организация.

В нощта на 17 октомври мощни детонации избухнаха във краткотрайно окупирания Бердянск, Запорожка област, както и в Луганск. Украинските сили за защита удариха летища с руски самолети.

Съобщава се, че вследствие на удара са били изумени хеликоптери от разнообразни модификации, специфична техника, уреди за Противовъздушна отбрана, хранилища за муниции и писти.

Руснаците изпитват дефицит на запаси

Новият разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW) също записва съществени проблеми за войските на съветските нашественици. 

Въоръжените сили на Украйна целеустремено организират настъпателни дейности за привършване на лимитираните запаси на окупационните войски, а в същото време те резервират оптимално личните си. Руската войска в огромна степен изпитва дефицит на висококачествени запаси, се казва в отчета на ISW.

Според специалистите ВСУ са влезнали в борба против превъзхождащи сили на съперника, само че са нанесли огромни загуби на доста сериозни сектори от фронтовата линия.

Какво се случва на левия бряг на Днепър?

Американски анализатори разясняват и че настъплението на украинските въоръжени сили на левия бряг на Днепър в Херсонска област е по-мащабно от осъществяваните преди този момент нападения.

Според отчета на ISW геолокационните фрагменти демонстрират наличието на украински военни по крайбрежието на Днепър и покрай Антоновския мост.

Според съветските медии в четвъртък, 19 октомври, две диверсионно-разузнавателни групи от бригадата на морската пехота на Украйна са минали Днепър, разрушили са окупационните войски в региона и са завладели плацдарм в село Кринки.

Въпреки че съветската пехота сякаш контраатакува и изтласка украинските въоръжени сили до покрайнините на селото, отбранителните сили към момента управляват някои къщи в Кринки и чакат подкрепления.

Друг съветски блогър твърди, че украинските войски са употребявали повече жива мощ в офанзивите против Кринки, в сравнение с преди. Някои съветски източници, в това число ръководителят на районната окупационна администрация на Херсон Владимир Салдо, означават, че съветските войски са изтласкали украинските сили от региона Пойма-Песчановка-Пидстепное към позиции по крайбрежието на Днепър и при Антоновския железопътен мост. Допълва се, че украинските въоръжени сили се пробват да си починат и да се прегрупират при непрекъснати въздушни удари и обстрел от окупаторите.

Хърватия даде всичките си хеликоптери Ми-8 на Украйна

Това заяви министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин по време на среща с хърватския министър на защитата Марио Банозич в Пентагона.

" Оценяваме непоколебимата ангажираност на Хърватия да оказва помощ на Украйна. Можем да забележим това във вашите многочислени доставки на военно съоръжение, в това число всичките ви хеликоптери Ми-8 ", сподели Остин.

Американският министър на защитата означи също, че Хърватия е изпратила войски за разполагане на бойни групи на НАТО в Полша, Литва и Унгария и е дарила филантропична помощ.

„ И всичко това в действителност трансформира обстановката в битката за независимост на Украйна “, акцентира Остин.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 20 October 2023.

Find out more about Defence Intelligence`s use of language:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР