Британският външен министър Лиз Тръс се противопостави на натиска на

...
Британският външен министър Лиз Тръс се противопостави на натиска на
Коментари Харесай

Лондон не приема американския натиск за Протокола за Северна Ирландия

Британският външен министър Лиз Тръс се опълчи на натиска на специфичния делегат на американския президент Джо Байдън да не трансформира Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит, с аргумента, че не може да остави казуса неуреден.

Протоколът за Северна Ирландия защищава от твърда граница на остров Ирландия, само че основава митническа такава в Ирландско море за някои артикули от останалата част на Обединеното кралство към провицията. Юнионистите обаче са недоволни от това и желаят премахването или смяна на документа и английското правиетлство е готово на едностранни ограничения, като анулира елементи от Протокола.

Лиз Тръс е подложена на мощен напън от висши американски политици да не подхваща подобен ход. Тя към този момент бе предизвестена от ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че с дейностите си може да навреди на бъдеща договорка за свободна търговия с Америка.

Във Англия се намира делегация, ръководена от конгресмена Ричард Нийл, непосредствен съдружник на Джо Байдън. Във Вашингтон са загрижени за напрежението сред Лондон и Брюксел с рикове за комерсиална война и възможните последствия за мира в Северна Ирландия, в случай че правителтвото извърши заканите си.

Лиз Тръс обаче е твърдо уверена, че Протоколът най-малкото би трябвало да бъде изменен, в случай че се провалят договарянията с Европейски Съюз, от който желае да прояви повече еластичност, тъй като „ безизходицата не може да продължава “, по нейните думи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР