Британският премиер Тереза Мей заяви, че оставката на президента Робърт

...
Британският премиер Тереза Мей заяви, че оставката на президента Робърт
Коментари Харесай

Мей след оставката на Мугабе: Зимбабве има шанс за бъдеще без насилие


Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че оставката на президента Робърт Мугабе дава на Зимбабве " опция да сътвори нов път, освободен от потисничеството, което характеризира неговото ръководство ".

" През последните дни видяхме желанието на жителите на Зимбабве за свободни и почтени избори и опция за възобновяване на стопанската система на страната под законно държавно управление ", сподели тя в изказване, представено от AFP.

" Като най-старият другар на Зимбабве ще създадем всичко допустимо, с цел да подкрепим това, като работим с нашите интернационалните и районни сътрудници, с цел да помогнем на страната да реализира по-светлото бъдеще, което заслужава ".

Президентът Робърт Мугабе подаде оставка, а това заяви ръководителят на Народното събрание Джейкъб Муденда, който прочете послание на президента пред депутатите в Народното събрание. С него бе комплициран завършек на историческото 37-годишно ръководство.

" Аз, Робърт Габриел Мугабе, по смисъла на член 96 от Конституцията на Зимбабве, официално депозирам моята оставка с неотложен резултат ", прочете Муденда.
По-рано през днешния ден в Хараре стартира парламентарно съвещание за отстраняването на президента. Депутати от целия политически набор приканиха той да се отдръпна, откакто военните взеха властта предходната седмица, а десетки хиляди жители излязоха на улицата, с цел да упорстват за оставка на 93-годишния държавен глава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР