Британският премиер Тереза Мей заяви, че е много вероятно“ Москва

...
Британският премиер Тереза Мей заяви, че е много вероятно“ Москва
Коментари Харесай

Тереза Мей обвини Москва за отравянето на Сергей Скрипал

Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че е „ доста евентуално “ Москва да е виновна за отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата Юлия в Лондон, съобщи „ Ройтерс “.

В тирада пред долната камара на английския парламент Мей сподели, че Русия е или директно виновна за покушението, или е разрешила нервно-паралитичното вещество, употребявано за отравянето на Скрипал, да попадне в ръцете на други. Лондон даде на Москва период до края на вторник, с цел да даде пояснение на Организацията за възбрана на химически оръжия.

Британските служби са разпознали субстанцията като част от групата нервно-паралитични субстанции „ Новичок ", създаден от руската войска през 70-те и 80-те години на предишния век.

Шестдесет и шест годишният Скрипал и неговата 33-годишна щерка Юлия не престават да са в сериозно положение, откакто на 4 март бяха открити в безсъзнание на скамейка пред търговски център в град Солсбъри.

„ Ако не получим благонадежден отговор, ще приемем това като непозволено потребление на мощ от страна на Русия против Обединеното кралство “, съобщи Мей, наричайки офанзивата „ безразсъдна и обезверена мярка “.

Руското министерство на външните работи отговори неотложно на обвиняванията, като съобщи, че мненията на Мей са „ цирково зрелище “ и част от информационно-политическа акция против Русия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън съобщи, че Съединени американски щати имат „ цялостно доверие “ в английското следствие и заключението, че Русия е виновна за отравянето.

„ Съгласни сме, че виновните – както тези, които са направили закононарушението, по този начин и тези, които са го поръчали, би трябвало да понесат съществени последици. “, сподели Тилърсън, който сега е на аудиенция в Нигерия.

Отношенията сред Англия и Русия са обтегнати от 2006 година насам, когато някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Литвиненко бе токсичен с полоний.

Тереза Мей съобщи, че последното отравяне е образец за „ добре открития модел на експанзия от страна на Русия “ и че Англия е подготвена да предприеме „ доста по-обширни ограничения “ против Русия, в сравнение с в предишното.

„ В Сряда ще разгледаме в детайли отговора на Русия “, добави Мей.

Предполага се, че нервно-паралитичните субстанции „ Новичок “ са от 5 до 10 пъти по-смъртоносни от по-широко познатия токсичен газ зарин. Новичок провокира закъснение на сърдечния темп и ограничение на въздушните пътища, което води до гибел от задушаване, съобщи Гари Стивънс, професор по фармакология от Университета в Рединг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР