Британският премиер Борис Джонсън уведоми Европейския съюз, че приема предложената

...
Британският премиер Борис Джонсън уведоми Европейския съюз, че приема предложената
Коментари Харесай

Джонсън прие отлагането на Брекзит до 31 януари

Британският министър председател Борис Джонсън уведоми Европейския съюз, че приема препоръчаната нова пролонгация на Брекзит с молбата водачите от блока категорично да посочат, че последващо удължение е " невероятно ".

Това гласи писмо, изпратено от Джонсън, откакто Европейският съюз се съгласи да даде на Англия още една пролонгация - най-късно до 31 януари 2020 година Такава пролонгация бе поискана от Джонсън, защото неотдавна признат закон го задължи да го направи, макар настояването му, че Обединеното кралство ще излезе от съюза най-късно този четвъртък. Той дава да се разбере в писмото си, че отсрочката е била наложена на държавното управление " срещу волята " му.

Възможността за " гъвкава " пролонгация планува за овакантяване на първия ден от който и да било от идващите 3 месеца, откакто съглашението, контрактувано сред Лондон и Брюксел, бъде утвърдено от английския и Европейския парламент. В писмото Джонсън показва терзание, че Народното събрание в никакъв случай няма да ратифицира договорката, в случай че има още благоприятни условия за пролонгация. От европейска страна следва официално одобрение на новата дата в идващите 24 часа.

Решението бе взето часове преди избор в Камарата на общините, с който да се даде опция за предварителни избори на 12 декември и който се чака по-късно довечера. Това би било мъчно, защото изисква болшинство от две трети от депутатите, а Джонсън не разполага с такова.

Boris Johnson has written and signed a letter to Donald Tusk to " confirm the UK`s formal agreement " to extending Brexit to 31 Jan. 2020 pic.twitter.com/8EXzpauRhi
— Alberto Nardelli (@AlbertoNardelli) October 28, 2019

Този следобяд организация " Ройтерс " заяви, въз основата на партиен документ, че лейбъристите би трябвало да се въздържат, само че в случай че някой държи, би могъл да гласоподава " срещу ". Причината е, съгласно предходни изявления на водача Джеръми Корбин, че няма по какъв начин партията му да е подготвена да поддържа вота, в случай че преди този момент не получи гаранции, че ще бъде изключен изцяло разновидността Англия да излезе без договорка.

Либералдемократите и Шотландската национална партия обявиха, че са подготвени за избори, само че при три условия: изцяло да бъде изключена опцията за Брекзит без договорка, държавното управление да се съгласи да не ратифицира договорката, преди да се състоят изборите, и датата за вота да е записана в законопроекта.

Засега препоръчаната от Джонсън дата бе 12 декември и нямаше проемени в нея в часовете преди гласуването. Ако изискванията им бъдат изпълнени обаче, либералдемократите биха се съгласили да оказват помощ на Джонсън да се възползва от малка врата в закона и да прокара избор на 9 декември (понеделник), какъвто би могъл да се състои и с нормално болшинство.

Повече за постигнатата от Джонсън договорка за Брекзит четете тук.

Как се стигна до молбата за отсрочване на Джонсън четете тук.

Какво съдържа законопроектът за излизането на Англия от Европейски Съюз четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР