Британският парламент ще задължи подопечните му територии със статут на

...
Британският парламент ще задължи подопечните му територии със статут на
Коментари Харесай

Лондон ще нареди на офшорни зони да разкрият кой стои зад компаниите там

Британският парламент ще задължи подопечните му територии със статут на данъчно леговище или офшорна зона да разкрият до 2020г. кой тъкмо има компании там. Целта е да се усъвършенства битката с корупцията и укриването на приходи от данъчните управляващи. Мярката няма да важи за остров Ман и така наречен Острови в Ламанша, включващи Джърси и Гърнси, защото Народното събрание няма право да им постанова волята си.

Няколко политици от ръководещата Консервативна партия се съюзиха с депутати от опозиционната Лейбъристка партия в поддръжката си за промени в закона, които за пръв път бяха препоръчани от премиера Дейвид Камерън, само че срещнаха съпротивата на управляващите във въпросните територии.

Към момента от тях се изисква да разкриват информация за действителните притежатели на офшорни компании и банкови сметки само пред органите на реда и то единствено, в случай че това категорично бъде поискано от тях.

Зма.-министърът на външните работи Алън Дънкан съобщи във вторник пред Народното събрание, че държавното управление на Тереза Мей ще поддържа корекция, импортирана от двама депутати, с апел за основаване на централен указател на притежателите на компании в тези територии. Това стана по време на диспути за приемане на допълнение към закона за битка с прането на пари.

Ниските налози и обезпечената секретност е това, на което се крепи триумфът на финансовите браншове на територии като Британските Вирджински острови и Каймановите острови. Орландо Смит, министър председател на Британските Вирджински острови, съобщи, че е " мощно угрижен " от събитията в Лондон и дефинира политиката за повече бистрота като " доста несъвършена ". " Става дума освен за удар по доверието, само че и за слагане под въпрос на връзките ни с Обединеното кралство и конституционните права на жителите на острова. "

Борещите се с прането на пари и укриването на приходи от данъчните управляващи приветстваха обещанието на държавното управление. " Това е огромна крачка за справяне с проблем, който коства толкоз скъпо на разрастващите се страни ", споделя Саймън Къркланд от организацията Christian Aid.

Маргарет Ходж, народен представител лейбърист и една от вносителите, разяснява, че по този начин ще се помогне за секване активността на незаконни групи и въоръжени групировки. " Така ще им попречим да употребяват поверителността, да крият добитите по незаконен метод средства и да ги изпират през една законна система, само че постоянно с незаконни цели. С откритите регистри ще знаем кой, какво и къде има, както и къде и по какъв начин се движат парите. След това ще сме по-добре екипирани за изкореним мръсните пари и да се оправим с проблемите, създавани от тях. "

Наоми Хърст, говорителка на организацията Global Witness, напомни, че до момента е имало четири сходни опита за ремонти и те са се провалили в Народното събрание. Тя счита, че не е изключен опокушението против Сергей Скрипал през март да е засилило натиска над държавното управление да се заеме с офшорните компании с прикрити притежатели, през които се влага във Англия. По думите ѝ през последните 10 години от Русия в отвъдморските територии са влезнали 7 пъти повече средства, в сравнение с непосредствено вложените пари в Обединеното кралство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР