Британският орган за защита на конкуренцията започна проверка на инвестициите

...
Британският орган за защита на конкуренцията започна проверка на инвестициите
Коментари Харесай

Антимонополният регулатор на Обединеното кралство проверява какви точно са инвестициите на Microsoft в OpenAI

Британският орган за защита на конкуренцията стартира инспекция на вложенията на Microsoft в OpenAI. Това е първият огромен регулаторен орган, който показва угриженост във връзка с конкуренцията във връзка със договорката.

Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви в изказване, че събира мненията на заинтригуваните страни, с цел да откри дали инвестицията на Microsoft в OpenAI на стойност 10 милиарда $ е довела до „ обстановка на обединение “, при която две или повече предприятия престават да бъдат самостоятелни.

CMA сподели още, че темповете, с които изкуственият разсъдък се разраства, са „ без аналог в икономическата история„, а създаването на така наречен съществени модели като ChatGPT съставлява „ повратна точка в развиването на тази трансформираща технология„.

Регулаторният орган ще ревизира дали Microsoft има автентичен надзор или над 50% от правата на глас за взимане на решения в OpenAI.

Вероятно CMA ще обърне особено внимание на уволнението на основния изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман. Майкрософт му бе предложил опцията да управлява нова авангардна изследователска група в региона на изкуствения разсъдък. Microsoft даже стартира да приготвя своя офис на Linkedin в Сан Франциско за възможното наемане на 100 или повече чиновници от OpenAI, които да работят оперативно, без да прекъсват активността си.

Но след митингите на чиновниците Алтман се върна в OpenAI като основен изпълнителен шеф, а Microsoft получи място в борда без право на глас. Назначен представител на компанията ще може да участва на съвещанията на борда и да има достъп до конфиденциалната информация.

Президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит реагира на известието на CMA, като разкритикува придобиването на DeepMind от Гугъл през 2014 година, казвайки:

„ От 2019 година насам ние изградихме партньорство с OpenAI, което подтиква повече нововъведения и конкуренция в региона на изкуствения разсъдък, като в същото време резервира независимостта на двете компании. Единственото нещо, което се е трансформирало, е, че Microsoft към този момент ще има наблюдаващ без право на глас в борда на OpenAI, което е доста по-различно от закупуването на DeepMind от Гугъл в Обединеното кралство. Ще работим в тясно съдействие със CMA, с цел да предоставим цялата нужна информация “.

OpenAI също по този начин съобщи, че мястото без право на глас в борда на Microsoft не заплашва независимостта на компанията:

„ Партньорството ни с Microsoft ни дава опция да продължим да изследваме и създаваме безвредни и потребни принадлежности за изкуствен интелект за всички, като в същото време останем самостоятелни и конкурентоспособни. Наблюдателят в борда на шефовете без право на глас няма управителни пълномощия или надзор върху активността на OpenAI “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР