Британският концерн Unilever придобива българския производител на сладоледи Denny Ice

...
Британският концерн Unilever придобива българския производител на сладоледи Denny Ice
Коментари Харесай

Unilever придобива българския производител на сладоледи Denny Ice Cream

Британският тръст Unilever придобива българския производител на сладоледи Denny Ice Cream. Стойността на договорката е загадка. Споразумението предстои на регулаторно утвърждение от българските органи за защита на конкуренцията, сочи Investor.bg.

Основана през 1993 година от българските бизнесмени Цветан Цветанов и Румен Данчев, Denny Ice Cream е един от огромните локални производители на сладоледи в България с оборот от 6,2 милиона евро за 2017 година и 100 души чиновници. Компанията има една фабрика във Велико Търново и има мощна локална дистрибуторска мрежа. Българското поделение за сладоледи на Unilever и Denny Ice Cream ще се слеят, комбинирайки световното ноу-хау и качества на Unilever с опита и познанието на локалния пазар на Denny Ice Cream. Цветан Цветанов е назначен за Управляващ шеф на новото българско поделение на сладоледите, част от Unilever South Central Europe.

„ За нас е наслаждение да приветстваме Denny Ice Cream в фамилията на Unilever. Техните знания за локалния пазар, трансформират марката в една от най-обичаните от българските консуматори. Доволен съм и от обстоятелството, че Цветан Цветанов ще се причисли към нас, защото той е извънреден бизнесмен. Той ще има основна роля в основаването на ярко бъдеще за новия бизнес “, споделя Джеймс Симънс, ръководещ шеф на Unilever South Central Europe.

„ Горди сме, че през последните 25 години изградихме толкоз огромен бизнес в България. Вярваме, че нашето завещание и знание са съвършени за Unilever. Присъединявайки се към портфолиото на водещ световен производител на сладоледи ще бъде от изгода за марката Denny Ice Cream “, разяснява от своя страна Цветан Цветанов, шеф на Denny Ice Cream.

Denny Ice Cream е относително млада компания. През пролетта на 2016 година тя откри нова фабрика в промишлената зона на град Дебелец, Велико Търново, построена с вложения от над 5 млн. лева и с съвременно съоръжение от Италия, което съгласно 10-годишна капиталова стратегия ще коства към 5 млн. евро. Новата сладоледена фабрика има потенциал от 60 тона сладолед на денонощие, което е 3 пъти повече от досегашното произвеждане. Освен това компанията имплементира система за икономисване на сила, което ѝ разрешава да понижи разноските си с до 30%. Тази система се добавя и от слънчеви панели.

През последните няколко години сладоледеният пазар в страната се прави оценка на към 100 млн. лв. годишно. Той е доминиран от международните колоси Nestle и Unilеver.

Това не е първата договорка за български производител. През 2005 година швейцарският колос в хранително-вкусовия бранш Nestlе посредством гръцкото си поделение Nestlе Hellas продоби производителя на сладолед Delta Ice Cream за към 240 млн. евро. Nestlе закупи дял от 96% от капитала на Delta Holdings в Delta Ice Cream, а след това - и останалите акции.

Unilever пък влезе в България през 2011 година, откакто поделението на компанията за бързооборотни артикули за Централна и Южна Европа купи марките сладолед на „ Дарко”, дистрибуторската мрежа (продажби) и индустриалния отдел от тогавашния притежател - Balkan Accession Fund. „ Дарко” бе втората по величина компания за сладолед в България, която продава известни марки, като Eskimo, Casablanca, Weekend, Magic Ice, Free, Belinda, Alaska и Milka в категориите импулсни и фамилни сладоледи. „ Дарко” бе учреден като български производител на сладоледи, сладоледени торти и други десерти през 1991 година в София. През 2005 година районният фонд за дялово вложение с капитал от 110 млн. евро Balkan Accession Fund закупи сладоледената компания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР