Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус

...
Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус
Коментари Харесай

Десет станаха кандидатите за поста на Мей

Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус разгласи, че се кандидатира за премиерския пост, заеман в този момент от Тереза Мей, съобщи Ройтерс.

Молтхаус сподели нощес пред в. "Сън ", че в борбата за нов водач на Консервативната партия не трябва да вземат участие едни и същи "стари лица, носещи белезите на войните, разделили през последните три години партията на торите ". "Смятам, че аз съм новото лице, с нови свежи хрумвания, от едно ново и надарено потомство ", съобщи той..

Молтхаус стана прочут измежду консерваторите с предлагането си за компромисен вид на съглашение за Брекзит с Европейски Съюз, който целеше да се избегне твърда граница сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, като се резервира участието на Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар на Европейски Съюз, напомня ТАСС.

Той стана десетият политик, декларирал, че ще се бори за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматизирано води до премиерското кресло.

Мей, която разгласи, че на 7 юни ще подаде оставка като лидер на торите, ще остане отпред на държавното управление до избирането на нов водач на Консервативната партия. Този развой би трябвало да стартира на 10 юни и да приключи през втората половина на юли.

Останалите 9 кандидати за премиерски пост

Според доста анализатори любимец за правоприемник на поста на Мей е някогашният външен министър на страната, кмет на Лондон и главно лице на акцията за овакантяване на Европейския съюз Борис Джонсън. Той беше един от първите, които обявиха, че ще се борят за позицията, а неговото опълчване против Мей стартира още през лятото на предходната година. В петък, незабавно след новината за оставката на втората жена министър-председател на Англия, Джонсън съобщи, че страната ще напусне Европейски Съюз с или без договорка на 31 октомври 2019 година

Външният министър Джеръми Хънт пък беше първият член на кабинета на Мей, който изиска да я размени като министър-председател. През 2016 година той участваше в акцията, бореща се за оставането на Англия в Европейски Съюз, само че по-късно промени позицията си. След като това стана факт той даже съпостави Европейски Съюз със Съветския съюз, което му завоюва голям брой рецензии.

Андреа Ледсъм, която предходната седмица подаде оставка като водач на Камарата на общините, долната камара на английския парламент също е претендент. На страниците на "Сънди таймс " тя съобщи, че е подготвена за предизвикването, като, както сътрудника й Джонсън, разгласи, че Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври без значение дали е реализирана договорка.

Бившата министърка на труда Естер Маквей е някогашен ефирен водещ и покровител за Брекзит. Тя напусна поста си в държавното управление през ноември в символ на митинг против контрактуваната от Тереза Мей договорка за напускането на Европейски Съюз.

Майкъл Гоув беше един от най-силните гласове, дружно с Джонсън, защитаващи Брекзит по време на акцията през 2016 година След оставката на Дейвид Камерън и конкуренцията за негов заместител, която Мей завоюва, Гоув също бе измежду претендентите, като тогава се очакваше да поддържа Борис Джонсън, само че това по този начин и не се случи. Той е част от кабинета на Мей и извършва ролята на министър на околната среда, прехраната и развиването на селските региони.

Бивш чиновник на Bank of Englad и покровител за оставането на Обединеното кралство в Европейски Съюз, министърът на опазването на здравето Мат Ханкок също изиска най-високия държавен пост. Въпреки първичните му позиции за оставане, съгласно БиБиСи сега на Ханкок се гледа като на съдружник на борещите се за Брекзит.

Доминик Рааб, някогашен правосъден министър и министър за Брекзит, е неприкрит покровител в интерес на излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз години преди провеждането на референдума. Той, както Естер Маквей, подаде оставка през 2018 година в символ на митинг против контрактуваната сред Мей и представителите на Европейски Съюз договорка.

Рори Стюърт, някогашният министър на пандизите и сегашен на интернационалното развиване, е изказвал много дипломатични позиции по тематиката за Брекзит. Застъпник за оставането на страната в Европейски Съюз, Стюърт декларира, че приема Брекзит и почита вота на жителите, само че "иска да доближи до гласувалите за оставане и още веднъж да сплоти страната ".

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е деветият претендент за поста на Мей. "Трябва да възстановим доверието, да реализираме единение и да създадем нови благоприятни условия във Англия ", акцентира той във видеозапис в Туитър през вчерашния ден, отбелязвайки, че осъществяването на решението за Брекзита би трябвало да бъде преди всичко.

Букмейкърите считат вътрешния министър на Тереза Мей за един от най-силните кандидати за премиерския пост. Медиите означават петгодишния му опит като министър и заместител министър и го считат за политик, кадърен да сплоти разединената Консервативна партия. Нетипичният му за закостенял политик генезис също може да се окаже предимство за Саджид Джавид, който е наследник на небогати пакистански имигранти, приключил държавно учебно заведение и не най-престижния университет.

Очаква се до 10 юни, когато изтича срокът за номинациите, да бъдат издигнати и други кандидатури.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР