Британските депутати отново заседават в Лондон, след като вчера Върховният

Британските депутати отново заседават в Лондон, след като вчера Върховният ...

Британските депутати отново заседават след като разпускането им беше отменено.


Британските депутати отново заседават в Лондон, след като вчера Върховният съд отмени решението за разпускането им. С най-голямо нетърпение се очакваше появата пред депутатите на премиера Борис Джонсън, който съкрати визитата си в Ню Йорк.

Първият ден след подновяването на работата на парламента беше изключително натоварен. За удължаването до голяма степен допринесоха традиционните за сряда отговори на премиера на въпроси на депутати и тъй като Борис Джонсън, току-що завърнал се от Ню Йорк, не беше в състояние да се яви, неговото място беше заето от правния съветник на правителството Джефри Кокс.

Кокс обяви, че макар да не е съгласен с решението на Върховния съд, напълно ще зачете волята му. Но когато беше притиснат от депутати да разкрие подробности за дадения от него правен съветник, Джефри Кокс премина в настъпление, обвинявайки опозицията за парламентарната криза. Той обвини депутатите, че не искат предлаганите от премиера общи избори и по този начин заглушават гласа на народа.

Свикването на предсрочни избори се смята за единствен вариант на Борис Джонсън да не му се наложи да иска ново отлагане на Брекзит и с идването на датата 31 октомври Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без сделка. Ето защо опозицията да не бърза с провеждането на избори, макар да твърди, че е напълно готова. Същото важи и за искането на вот на недоверие.

Друго е положението, ако Джонсън подаде оставка. Тогава временното правителство може да отмени Брекзит и да се премине към избори. Премиерът обаче е далеч от мисълта да подава оставка.

Източник: bnt.bg