Британски учени успяха да измерят теглото на Млечния път. Оказа

...
Британски учени успяха да измерят теглото на Млечния път. Оказа
Коментари Харесай

Учени измериха теглото на Млечния път

Британски учени съумяха да измерят тежестта на Млечния път. Оказа се, че масата на нашата вселена се равнява половината от масата на Адромеда – галактиката, която е прилежаща на Млечния път.

Това проучване потвърди, че тежестта на Млечни път не е толкоз голямо, колкото допускаха редица учени. Експертите от Единбург обаче потвърдиха, че тежестта на Млечния път е по-малко от това на Андромеда. И двете галактики обаче имат идентична спирална конструкция.

Винаги сме подозирали, че Андромеда е по-масивна от Млечния път, само че до момента едновременното претегляне на двете галактики беше извънредно предизвикателство. За да реализираме задачата, комбинирахме скорошни измервания на относителното придвижване сред двете галактики с най-големия съставян до момента азбучник на прилежащите галактики – декларира лекар Хорхе Пенаруби, който е един от откривателите.

Млечният път и Андромеда са най-големите структури в район от галактики, именуван от астрономите Местната група. За да разкрият масите на двете галактики, учените са пресметнали масата на тъмната материя във външните им региони.

Любопитно е, че 20% от материята на двете галактики е невидима, а до момента учените не бяха в положение да кажат коя е по-голяма.

Астрономите са отчели, че в галактиката Андромеда има двойно повече тъмна материя. Тъмната материя е едва изучената невидима субстанция, съставляващата по-голямата част от външните региони на галактиките.

 Галактика

Въпреки че Млечният път и Андромеда наподобяват сходни по размери, до момента учените не са били в положение да потвърдят коя е по-масивната. В предходни проучвания учените са съумели да изчислят единствено масата, събрана във вътрешните региони на двете галактики.

Само преди няколко дни група от астрономи съумя да открие най-далечната вселена благодарение на телескопа Хъбъл. Огромната вселена е от типа Лупа, а възрастта ѝ надвишава остарелия рекордьор с 200 милиона години.

От НАСА оповестяват, че намирането на такава вселена е извънредно извънредно, тъй като регионът преди този момент не е бил оглеждан.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР