Британски учени обявиха рекорд за произведена енергия с ядрен синтез

...
Британски учени обявиха рекорд за произведена енергия с ядрен синтез
Коментари Харесай

Великобритания направи голям пробив в ядрения синтез

Британски учени оповестиха връх за създадена сила с нуклеарен синтез - нов стадий за постигането на задачата за потреблението ѝ, съобщи Агенция Франс Прес.

Енергията от нуклеарен синтез се счита за по-евтина и екологично чиста. Тя се показва като решение на казуса с възможен заместител на нуклеарното разделяне, употребявано в сегашните централи.

Амбицията е да бъде заимствуван развой в центъра на Слънцето. Привържениците ѝ я афишират като сила на бъдещето, тъй като от нея съвсем няма боклуци, а и те са доста по-малко радиоактивни, в сравнение с в класическа атомна централа. Не се създават и парникови газове.

Учени от Обединения европейски токамак (Joint European Torus - JET), най-големия реактор за нуклеарен синтез в света край Оксфорд, са съумели да генерират 59 мегаджаула сила за към 5 секунди през декември 2021 г.Това е два пъти повече от предходния връх от 1997 година, съгласно Британската организация по атомна сила.

Резултатите са " най-ясната проява за капацитета на нуклеарния синтез да обезпечи възобновима сила ", декларира организацията в официално съобщение.

JET е най-големият пробен термоядрен реактор в света. От 1983 година насам там се пробват да разработят функционален термоядрен синтез.

Реакторът е голямо магнитно оборудване във формата на поничка. В него свръхпроводими магнити поддържат примес от деутерий и тритий - леки атоми на водорода, загряти до температура, която е 10 пъти по-висока от центъра на Слънцето, с цел да бъде основана плазма. Това разрешава на ядрата на водорода да се сблъскат и да се слеят в по-тежки атоми на хелия, при което се освобождава колосална сила.

При идентични количества термоядреният синтез дава опция за произвеждане на четири милиона пъти повече сила от въглищата, нефта или газа, при цялостна сигурност.

Обявените резултати обаче са поддържани пет секунди - напълно незадоволителни за приложим в практиката развой.

" Ако е допустимо обаче да се поддържа нуклеарен синтез пет секунди, това може да бъде достигнато и за пет минути, и за пет часа " с бъдещи по-добри машини, съобщи Тони Дон от консорциума EUROfusion.

Данните, събрани от учените от Оксфордския университет, може да са доста скъпи за реактора " Итър ", който се строи в Южна Франция и е доста по-мощен от JET.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР