Британската министър-председателка Тереза Мей обяви днес серия от компромиси, в

...
Британската министър-председателка Тереза Мей обяви днес серия от компромиси, в
Коментари Харесай

Тереза Мей е готова да предложи втори референдум за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей разгласи през днешния ден серия от взаимни отстъпки, включително опция за образуване на втори референдум и краткотрайно оставане в митнически съюз с Европейски Съюз, в опит да събере поддръжка в Народното събрание за проекта си за Брекзит, заяви Франс прес.

Това е "последна опция да се откри метод " да се отговори на вота на британците, 52 % от които гласоподаваха страната им да излезе от Европейски Съюз, добави пред публицисти Мей.

Депутатите отхвърлиха три пъти съглашението за Брекзит, подписано през ноември от министър-председателката и Брюксел, което я принуди два пъти да отсрочи датата за напускането на Европейски Съюз. Това принуди държавното управление да провежда и избори за Европейски парламент, които ще се състоят в четвъртък, защото първичният проект бе страната да напусне блока на 29 март, само че в този момент Брекзитът е плануван най-късно за 31 октомври.

Ако депутатите одобрят законопроекта, който ще им бъде показан при започване на юни, Мей възнамерява да провежда парламентарно гласоподаване за произвеждането на втори референдум за Брекзит, както и за краткотрайно оставане на Обединеното кралство в митнически съюз с Европейски Съюз.

Консервативната лидерка съобщи, че правата на служащите и отбраната на околната среда ще бъдат обезпечени, за каквото настояваше лейбъристката съпротива.

Ако депутатите гласоподават за образуване на втори референдум, той ще се състои преди съглашението за излизане от Европейски Съюз да бъде утвърдено, посочи Мей. Ако одобрят законопроекта и отхвърлят концепцията за втори референдум, Обединеното кралство може да напусне Европейски Съюз в края на юли.

Мей направи това изказване четири дни след неуспеха на договарянията с лейбъристите с Мей за намиране на излаз от задънената улица с Брекзит.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче сподели, че неговата групировка няма да поддържа проекта на Мей. "Не можем да подкрепим този законопроект, защото той на процедура е преправка на това, което сме обсъждали преди ", сподели Корбин пред медии, съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР