Бреговите райони на полуостров Юкатан, Кинтана Роо, Кампече и Табаско

...
Бреговите райони на полуостров Юкатан, Кинтана Роо, Кампече и Табаско
Коментари Харесай

В края на века - океанът ще потопи големи части от Латинска Америка

Бреговите региони на полуостров Юкатан, Кинтана Роо, Кампече и Табаско ще бъдат под морето през 2100 година, съгласно прогнозите на Climate Central, оповестява " Дойче Веле ".

Мексико не е единствената латиноамериканска страна, която ще понесе последствията от повишението на морското ниво. В Латинска Америка и Карибите повече от 27% от популацията живее в крайбрежните региони и се пресмята, че сред 6% и 8% живеят в региони, които са изложени на висок или доста висок риск да бъдат наранени от крайбрежни рискове, написа БГНЕС.

В Колумбия регионите покрай Баранкиля (устието на река Магдалена в Карибско море) и към границата с Панама (залив Ураба) са тези, които също ще изчезнат под вода, съгласно прогнозите на организацията.

Околностите на езерото Маракайбо и Тукупита във Венецуела също ще бъдат потопени, съгласно интерактивна карта, която изследва покачването на морското ниво, направена от Climate Central. Картата също се концентрира върху точките на Аржентина в провинция Ентре Риос, където текат реките Ибикуй и Парана, както и провинция Буенос Айрес, на височината на залива Самборомбон.
 Климатичната рецесия е все по-сериозна опасност за туризма на Гърция Климатичната рецесия е все по-сериозна опасност за туризма на Гърция
Разгръщащата се климатична рецесия ще съставлява сериозна опасност за туристическата промишленост и това ще окаже мощно въздействие върху Гърц...

Въпреки че бъдещите прогнози наподобяват доста далечни, действителността не оставя място за подозрение: морското ниво в Латинска Америка и Карибите пораства над междинното за света. Според отчета " Състоянието на климата в Латинска Америка и Карибите 2020 година ", оповестен от Световната метеорологична организация (СМО), морското ниво в Карибите се е нараснало приблизително с 3,6 милиметра годишно сред 1993-2020 година Това е скорост, по-висока от междинната за света, която е била 3,3 милиметра годишно.

Докладът на СМО беше оповестен няколко дни след отчета " Изменение на климата 2021: основата на физическите науки " от Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC). В допълнение към констатацията, че температурите в района са се нараснали повече от междинните за света и има възможност те да продължат да го вършат, актуалният отчет планува усилване на покачването на морското ниво, наводнения по крайбрежието и морски топлинни талази, както и промени в разпределението на преваляванията.

" Всички континентални и островни страни с морско крайбрежие изпитват повишаване на морското ниво. По-специално, за островните страни като Карибите или страните с крайбрежия като Колумбия, има повишение на морското ниво, което води до въздействия върху човешките системи и екосистемите ", споделя Паола Ариас, колумбийски откривател, който взе участие в написването на отчета.

Ариас напомни другите фактори, които способстват за тази обстановка. " Повишаването на морското ниво се генерира основно от топенето на континентални ледници като Гренландия, Антарктида и планински вериги (Андите, Алпите и т.н.). Освен това, до момента в който океанът се затопля, той претърпява разширение, което способства за повишението на морското ниво ", прибавя тя.

Причините за покачването на морското ниво могат да бъдат количествено избрани: " Термичното разширение на океаните, обвързвано със стоплянето на Световния океан, способства за 38,4%, топенето на планинските ледници с 40,8%, топенето на Гренландия 24,5%, топенето на Антарктида 4,1%, а съхранението на вода на континентите -7.8 %. Отрицателната стойност значи, че тя се е запазила, т.е. в никакъв случай не е достигнала океаните ", изяснява Луис Руиз, аржентински откривател от CONICET, който също взе участие в написването на една от главите на отчета на IPCC.
 На хладилник в Гренландия за първи път заваля дъжд На хладилник в Гренландия за първи път заваля дъжд
Дъждът е регистриран на изследователската станция, ситуирана на най-високата точка на ледения щит на Гренландия. Това се случва за пъ...

" От позиция на хидрологичния цикъл, когато има размразяване на континентални ледници, водата тече през повърхността, до момента в който стигне до морето, като по този метод способства за повишението на морското ниво ", напомня откривателят, съавтор на глава 8, който се занимава с промени в хидрологичния цикъл.

По тази причина Руиз акцентира ролята, която ледниците играят по този въпрос. " Повече от 90% от повърхността на ледниците в Латинска Америка е в Южните Анди “, напомни той, като посочи, че „ загубата на маса сред 2000 и 2020 година на ледниците в Южните Анди съставлява 8 % от общия принос на ледниците за повишаване на морското ниво през същия интервал ".

В този смисъл Ариас акцентира един от аспектите, провокирали най-голямо медийно влияние в отчета: " Човешката активност е причина за световното повишение на температурата ". Колумбийският откривател напомня, че упоменатата активност " е причина за измененията, следени в земната климатична система, в това число хидрологичния цикъл ". " Тъй като световните температури не престават да се повишават, измененията в хидрологичния цикъл ще стават все по-големи ", прибавя Ариас.

Това значи по-голямо усилване на хидрологичния цикъл, което се демонстрира в по-голяма активност и периодичност на рискови събития като проливни дъждове и суши ", прецизира той.

Поради тази причина колумбийският откривател прикани " неотложно, бързо, стабилно и в огромен мащаб да понижи излъчванията на парникови газове, защото изменението на климата визира и ще продължи да визира всички райони на планетата ".

Още от КЛИМАТ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР