Бразилия е отстъпила под натиска на САЩ, отказвайки на два

...
Бразилия е отстъпила под натиска на САЩ, отказвайки на два
Коментари Харесай

Бразилия отказа да пусне два ирански военни кораба в пристанището на Рио де Жанейро под натиск от САЩ

Бразилия е отстъпила под натиска на Съединени американски щати, отказвайки на два ирански военни кораба да дебаркират в пристанището на Рио де Жанейро, заяви Ройтерс, като се базира на добре осведомени американски публични представители.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се готви да посети Вашингтон, с цел да се срещне по-късно през днешния ден с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Решението на Бразилия е жест към доближаване на връзките с администрацията на Байдън, откакто американско-бразилските връзки се утежниха по времето на предшественика на Лула да Силва, някогашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Българска телеграфна агенция. Тази стъпка е направена макар отдавнашното опълчване от Лула да Силва на глобите, наложени от Съединени американски щати против Иран, защото бразилският президент се застъпва за неутрална външна политика.

Според директно осведомен със обстановката американски формален представител изгледите да има дебаркирали ирански военни кораби в Рио де Жанейро преди срещата на Лула да Силва с Байдън би било нещо неприятно, което са желали да избегнат. Имало е многочислени неофициални диалози на доста разнообразни равнища, сподели американският представител и добави, че е добра вест датите да не съответстват.

Бразилски военни източници потвърдиха, че държавното управление на Бразилия посредством министерството на външните работи е определило по-късни дати, като е забранило на иранските военни кораби да дебаркират в този момент в Рио де Жанейро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР