Братята Йосиф и Николай Шейнкер стават основатели на най-големите холивудски

...
Братята Йосиф и Николай Шейнкер стават основатели на най-големите холивудски
Коментари Харесай

Как двама братя от руската дълбока провинция основават Холивуд

Братята Йосиф и Николай Шейнкер стават създатели на най-големите холивудски кино студия MGM и United Artists.

Те имат забележителен принос за развиването на филмовата промишленост и са изживели живот, за който заслужава да бъде изработен филм.

Йосиф и Николай Шейнкер са родени с разлика от три години в оскъдно еврейско семейство през 1878 и 1881 година в дребния Рибинск на брега на Волга. Баща им работи като служител в офиса на Волжската параходна компания. В началото на 1890 година момчетата и техните родители са измежду еврейските бежанци, потеглили през Европа към Америка, която в действителност се трансформира за тях в „ земя на опциите “.
Джоузеф и Никълъс
 Лос Анджелис 1925: Croix De Guerre на Filmdom. Чарлз Х. Кристи връчва на Джоузеф М. Шенк сребърен плакет в символ на самопризнание за заслугите му като президент на Асоциацията на продуцентите на филми в Калифорния. Кристи преди малко е наследил господин Шенк като началник на организацията.

Лос Анджелис 1925: Croix De Guerre на Filmdom. Чарлз Х. Кристи връчва на Джоузеф М. Шенк сребърен плакет в символ на самопризнание за заслугите му като президент на Асоциацията на продуцентите на филми в Калифорния. Кристи преди малко е наследил господин Шенк като началник на организацията.Bettmann/Getty Images

За разлика от доста емигранти, които живеят със мемоари за родината си, братята бързо се приспособяват към новата реалност. Те даже сменят имената си, с цел да звучат американски – в Ню Йорк те към този момент са Джоузеф и Никълъс Шенк и с тях стават известни.

В новата страна се постанова да работят всички, даже и съветските юноши. Сутрин продават вестници по улиците, а вечер вървят на учебно заведение. Предприемаческият им гений се демонстрира още на млади години: след две години работа като помощник-фармацевти в аптека те я купуват за $600 и три месеца по-късно я препродават съвсем шест пъти по-скъпо. Тогава Джо даже към момента не е навършил 20 години.

 Около 1929 година Джоузеф Шенк, ръководител на United Artists, с Пол Коулс, западния представител на Assoc

Около 1929 година Джоузеф Шенк, ръководител на United Artists, с Пол Коулс, западния представител на AssocHulton Archive/Getty Images

Братята изхарчват извоюваните пари за странствуване из Европа. Когато се завръщат, се захващат с продажба на алкохол. Запознанството им със притежателя на увеселителен парк Маркъс Лоу е друга повратна точка в живота им. По това време Лоу към този момент е натрупал малко положение от игрални автомати и никелодеони (nickelodeons – на англ.) – киносалони, в които се прожектират филми за един никел (пет цента). Предприемачът дава назаем пари на братята, с цел да отворят няколко рискови атракциона. Шенк усещат нуждата на хората да се забавляват и виждат голям капацитет за развиване в тази област. Те строят площадки за танци, питейни заведения и атракциони. През 1906 година стартират строителството на Paradise Park на най-високата точка в Манхатън, който се трансформира в едно от най-популярните места за отдих и любовни самопризнания. После построяват още един.

 Лос Анджелис, 1930 година Актьори и продуценти на United Artists Corporation, от ляво надясно: Ал Джолсън, Мери Пикфорд, Роналд Колман, Глория Суонсън, Дъглас Феърбанкс, филмовият продуцент Джоузеф М. Шенк, Чарли Чаплин, филмовият продуцент Самуел Голдуин и Еди Кантор

Лос Анджелис, 1930 година Актьори и продуценти на United Artists Corporation, от ляво надясно: Ал Джолсън, Мери Пикфорд, Роналд Колман, Глория Суонсън, Дъглас Феърбанкс, филмовият продуцент Джоузеф М. Шенк, Чарли Чаплин, филмовият продуцент Самуел Голдуин и Еди КанторScherl/Global Look

През цялото това време братята учат киното и влагат в него. Младото изкуство, което се развива с огромни крачки, след това донася на братята големи пари и популярност, само че и ги разделя в този миг. През 1916 година Джо се дами за звездата на нямото кино Норма Талмадж и се мести в Калифорния. Никълъс остава в Ню Йорк, с цел да работи под управлението на Маркъс Лоу в неговия разрастващ се кино бизнес, – по това време предприемачът към този момент има 119 кина в Съединени американски щати и Канада.
Нови развлечения
През 1924 година Лоу купува три кино компании. Заедно с Никълъс те наемат екип от експерти и сплотяват студията. Новата компания става известна на света като Metro-Goldwyn-Mayer. След гибелта на Лоу през 1927 година Никълъс поема ръководството на корпорацията и продължава да я развива.

 1933 година Президентът Рузвелт получава чек за един милион $ от Базил О`Конър и Никълъс М. Шенк.

1933 година Президентът Рузвелт получава чек за един милион $ от Базил О’Конър и Никълъс М. Шенк.Bettmann/Getty Images

По това време Джоузеф, по покана на Чарли Чаплин, Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, става президент на филмовата компания United Artists. Преди идването му това е съвсем камерно студио, което прави към осем кино лентата годишно. Джо го реорганизира, притегля нови звезди и продуценти. През 1927 година филмът на Хауърд Хюз „ Двама арабски рицари “ донася на UA първата премия на Американската кино академия.

Навлизането на звука в киното през 30-те години на предишния век раздрусва очебийно нямото студио, само че Шенк съумява да го задържи на повърхността. Три години по-късно Джоузеф, дружно с някогашния продуцентски управител на Warner Bros, Дарил Занук, основават самостоятелната продуцентска компания 20th Century Pictures. Неговият триумф оказва помощ на UA да усили облагите си, а две години по-късно 20th Century Pictures се слива с Fox Film Corporation, с цел да се появи новата 20th Century Fox Corporation.

 Вашингтон, окръг Колумбия. Конференция с президента Рузвелт на група от ръководители на кино компании

Вашингтон, окръг Колумбия. Конференция с президента Рузвелт на група от ръководители на кино компанииLegion Media

В този миг братята към този момент са едни от най-влиятелните хора в Холивуд. Думата на Джо тежи толкоз доста, че може да въздейства на решенията на щатските управляващи. Именно той повежда битката против въвеждането на 35% налог върху приходите в Калифорния и заплашва управляващите, че ще реалокира големите пари от киноиндустрията във Флорида.

През 1952 година Джо получава „ Оскар “ за приноса му към филмовата промишленост, скоро се пенсионира, получава инсулт и по този начин и не се възвръща. Умира през 1961-ва, а Мерилин Монро, която той открива за света с кино лентата „ Всичко за Ева “, след гибелта му купува неговото имение в Лос Анджелис.

 Мерилин Монро до Джоузеф М. Шенк на празненство за рождения ден на Уолтър Уинчъл 1953 година

Мерилин Монро до Джоузеф М. Шенк на празненство за рождения ден на Уолтър Уинчъл 1953 г.Screen Archives/Getty Images

Никълъс надживява брат си с осем години. Той продължава да ръководи Metro-Goldwyn-Mayer до 1955-а, след което отстъпва мястото си на сина на създателя на киностудиото – Артър Лоу. Никълъс прекарва последните години от живота си в първокласните си парцели на Лонг Айлънд и Маями Бийч, където умира.

 Луис Б. Майер и Никълъс Шенк на летище Ла Гуардия, 1941 година

Луис Б. Майер и Никълъс Шенк на летище Ла Гуардия, 1941 г.NY Daily News Archive via Getty Images

създател: ВЛАДИМИР ЛЕБЕДЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР