Боянската църква празнува в ЮНЕСКО. 760 години от обновяването си,

...
Боянската църква празнува в ЮНЕСКО. 760 години от обновяването си,
Коментари Харесай

Боянската църква празнува 760 години от обновяването си


Боянската черква чества в ЮНЕСКО. 760 години от обновяването си, първият български паметник, вписан в международното културно завещание на Организацията означи годишнината с концерт.

С концерт-изложба в централата на ЮНЕСКО означиха 40 години от включването на Боянската черква в листата на международното културно завещание.

"В нашата история и просвета има оргомни находища от полезности и една от тези полезности е Боянската черква. Тя ни събра и направихме една дребна галерия, един прекрасен филм и взехме решение да дойдем тук, в сърцето на Европа, до момента в който братята французи стачкуват, с цел да напомним, че България не е от през вчерашния ден ", сподели доцент доктор Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството на Нов български университет.

Създадена през 1259 година, Боянската черква впечатлява с най-старите средновековни фрески в Европа.

"За мен ЮНЕСКО, що се касае с българското културно завещание, е обвързван с Боянската черква. От доста дребна към схванала какво съставляват тези стенописи поради татко ми, който беше обвързван с реставрацията и с книгите за Боянската черква ", сподели още проф. Сузана Клинчарова - арфист.

Портрети на севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава, на детето Исус и архангел Гавраил безусловно оживяха под ангелските звуци на арфата на Сузана Клинчарова.

"Този план незабавно извика в съзнанието ми изображението на архангел Гавраил с неговите луксозни крила и втората ми реакция беше: "Да, ангелите свирят на арфа! ". В нашия концерт може да се откри пътека и ангелското наличие ", съобщи Клинчарова.

Концерът в Юнеско съответства със 140 годишнината от дипломатическите връзки сред Франция и България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР