Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по

...
Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по
Коментари Харесай

Убиха световно застрашен египетски лешояд в района на град Джебел

Бояна – египетският лешояд , чиято история развълнува хиляди хора по света, бе открит мъртъв със следи от огнестрелна рана в региона на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и образувал двойка в дивата природа на България, оповестяват от БЗДП.

Преди броени дни Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) получи обезпокоителен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на Българско дружество за защита на птиците със особено подготвеното куче Барс неотложно посети мястото и откри тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички виновни институции.
 БГНЕС/БЗДП
Сформиран е междуинституционален екип с присъединяване на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая стартира следствие за изясняване на събитията към гибелта на рядката птица и определяне на причинителя на това грубо закононарушение против българската природа. Образувано е досъдебно произвеждане и следствието продължава.

Египетският лешояд е международно заплашен тип и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа . Видът е предпазен и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5 000 до 20 000 лв.. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали откакто черен лешояд бе прострелян и по-късно почина от раните си.
 БГНЕС/БЗДП
За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като през днешния ден у нас гнездят едвам 26 двойки от емблематичния тип.

Над 20 организации от 14 страни по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили старания за опазването му, защото рискът величественият контур на тази антична птица да изчезне от нашите географски ширини е изцяло действителен. Ето за какво, загубата на даже един субект има голямо значение за популацията.

Смъртта на Бояна е голяма загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят интензивно за опазването на този международно заплашен тип освен у нас, само че и по целия му миграционен път до Африка.
 БГНЕС/БЗДП
Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 година, а година по-късно е дарена на България , с цел да стане част от програмата за укрепване на популацията на типа на Балканския полуостров. През 2018 година Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, приспособява се сполучливо и заживява измежду дивите си събратя. През идващите три години тя посещава над 20 страни в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многочислени рискове, с цел да се завърне още веднъж в България през тази година. Тук, в Източни Родопи, тя откри своя сътрудник и зае гнездова територия покрай гр. Джебел. Това е първият случай в България и едвам втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, образува двойка в дивата природа.

Установяването на този случай на посягане над естественото благосъстояние на страната ни бе допустимо с помощта на потреблението на модерните проследяващи устройства. През последните години потреблението на GPS предаватели, с които са маркирани редки и застрашени типове птици, спомогна за установяването на редица произшествия и рискови практики в нашата страна, измежду които незаконното потребление на токсини и бракониерство. Много други похищения обаче остават нерегистрирани.

Българско дружество за защита на птиците интензивно подкрепя построяването на институционален потенциал за битка и предварителна защита на похищенията над предпазени типове. Преди броени месеци започва и развой за основаване на профилирано звено към Министерство на вътрешните работи за следствие на закононарушения срещу природата.

Българско дружество за защита на птиците изрича признателност за бързата реакция на институциите по случая!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР