Ботев Пловдив няма да се завърне на Колежа за мача

...
Ботев Пловдив няма да се завърне на Колежа за мача
Коментари Харесай

Хаосът около Колежа: Ботев едва ли ще се завърне у дома и този сезон

Ботев Пловдив няма да се завърне на Колежа за мача с Левски през април, в случай че не стане знамение. Това единственото нещо, което се разбра на днешната дълго чакана комисия за стадион „ Христо Ботев ”, която бе образувана с решение на Общинския съвет на 9 февруари.
Прочетете още
На нея участваха над 20 души – общински съветници, представители на проектантите, на компанията реализатор, на Сдружението на последователите н „ Ботев ”,  ръководителят на плана Атанас Чилингиров,  като ръководител бе зам.-кметът Величко Родопски.



Тя продължи повече от 3 часа, като първичните опити да се оформи градивен диалог, се провали и срещата се трансформира в огромна говорилня, като 90% от изявленията и изказванията бяха хипотетични, а документи на процедура липсваше. Това бе и първият въпрос – за какво няма контракт, КСС-та и цялата документи до тук.

Основният препъникамък обаче се оказва етапността на плана, както и възлагателното писмо. С други  думи - какво следва оттук-нататък.   

За да се рестартира строителството на стадиона са нужни 5,3 млн. лв., които бяха заложени в бюджета за 2023 година. Според Цветослав Павлов от компанията реализатор ПИМК, с тази сума ще се направи новият стадий 1.1, който включва четири трибуни, железна структура на козирката за браншове А и В, както и покритие на централния бранш плюс отвесната планировка. Павлов изясни, че сумата е изцяло задоволителна, с цел да се вкара стадионът в употреба. Думите му удостовери и Атанас Чилингиров, който е началник на плана от страна на Община Пловдив.

Основният проблем е обаче е, че  все още няма препроектиране на новия стадий, който го разделя на стадий 1.1. и стадий 1.2. Първият – до сумата от 5,3 млн. лв., а вторият до 53 млн. лв. с четири приключени козирки.

Борис Гиздаков, който е от представителите на почитателите, пристигна с 5-има строителни инженери, които бяха поставени в комисията.  Много от тях, в това число и той, показаха подозрения по отношение на законността на тези действия. Те упорстваха за завършването на стадий 1 – с четири козирки. Според тях първо би трябвало да се направи проепроектирането, а оттова комисията още веднъж да се събере и да реши.

Все още обаче самото препроектиране не е почнало, като даже заданието за възлагане не е направено от Чилингиров, който пое ангажимент да го направи до понеделник. Въпреки това той бе на мнение, че строителството не би трябвало да се стопира.

Съмнение имаше и по какъв начин компанията ще усвои 5,3 млн. лв. за 30 дни, с цел да довърши тези действия. Освен това таблиците, които бяха дадени в комисията бяха от остарялото етапиране на плана и по този начин породиха доста въпроси по отношение на какво е направено до момента и какво ще се прави с новата сума.

Отново бе издигнат въпроса и за датата на мача с Левски, както предпочитание имаха и изпълнителят, и Община Пловдив.

Според хората, докарани от Борис Гиздаков изцяло нереалистично е стадионът да се вкара в употреба през април, даже и да се даде през днешния ден възлагателното писмо.  Дори и хипотетично строителят да приключи до 31 март строителството, няма по какъв начин той да премине през всичките комисии за въвеждането в употреба за 1 месец.

„ Аз съставлявам 1% от притежателите на Ботев Пловдив, не съм провеждал диалози със мажоритарния притежател по отношение на месец април за завръщане на стадиона. Не е значимо това, а стадионът да стане подготвен с четири трибуни и четири козирки. Кметът може да даде възлагателното писмо – нищо не го стопира ”, сподели Гиздаков.

Общинският консултант Константин Георгиев обърна внимание, че е имало предложение от страна на ПИМК, компанията да построи със лични средства стадиона, а по-късно да си ги получава от Общината. Павлов обаче му подсети, че това е било предложение, което е вървяло с  по 8,5 млн. лв. за две години плюс 6 млн. за третата, като се изкара и банкова гаранция за това.

Друг общинар Евелин Парасков попита и зам.-кмета Величко Родопски дали не може да се обезпечат повече средства за стадиона тази година, само че получи негативен отговор.

Решението за чакането на препроектирането пък на процедура ще стопира и публично построяването на стадиона. Представителят на компанията сподели, че ще желаят Акт 10, с цел да спрат да текат и периодите по публичната поръчка. Причината е, че те са усвоили всички средства до този миг и не могат да продължат дейностите без възлагането.

Въпроси имаше и за това за какво сумата от 53 млн. лв. няма да стигне за цялостното довеждане докрай плюс комерсиалните площи. Стана ясно, че това е в следствие, както на двете препроектирания, по този начин и на инфлацията, като от компанията са пуснали и искане за индексация на плана, който им разрешава до 40% нарастване на контракта. Тепърва обаче ще излиза наяве с какъв брой ще повдигането на контракта, като ще се изготвя и анекс.  

Въпреки 3-те часа диалози за етапността, финансирането и строителството, редица въпроси по тях останаха без отговор.

Големият въпрос бе и какво би трябвало да направи тази комисия – да даде позволение за издаването на възлагателно писмо, или това е във функционалностите само на кмета и администрацията. Величко Родопски изиска да се гласоподава поименно и да се даде решение за предоставяне на възлагане, само че след коментар от общинския консултант Веселина Александрова, че в тази комисия не се слагат на избор сходни неща – то пропадна.  Последва групово решение да се желае подготвен новия план за Колежа, който разделя Етап 1 на две и тогава да се организира идващото съвещание. В същото време имаше отзиви, че нищо не стопира и кмета да подпише възлагателното писмо.

След комисията Здравко Димитров разяснява, че хората в нея са избягали от отговорност. По думите му ясно е записано в решението на Общинския съвет, че те взима отношение по актовете за строителство, в това число и възлагателните писма.

Самото решение гласи:

„ Общински съвет – Пловдив сформира комисия за обзор на актове и протоколи за отчитане на строително-монтажните работи, според контракт № 20ДГ924 „ Изпълнение на градеж, част от  общинска спортна инфраструктура -стадион „ Христо Ботев “ – град Пловдив “, актове и протоколи по време на строителството, нововъзникнали строително-монтажни работи и тяхното ценообразуване, индексации, както и при сформиране на възлагателни писма ”.

Отдолу са написани и точните дейности, които би трябвало да направи комисията:

„ Комисията дава на Общински съвет – Пловдив и Кмета на община Пловдив отчети за положението на изпълнените строително-монтажни работи, пълнотата и вярното сформиране на изброените в т.2 актове и протоколи, преди подписването им от страна на Възложителя ”.

Зико разяснява още,че в понеделник ще даде всички документи и планове на комисията, с цел да вземат решение. Той обаче изрази подозрение, че такова ще последва.

Спирането на строителството с Акт 10 не е единственият проблем. Представителят на компанията съобщи, че по контракт, в случай че те не получат възлагателно писмо до 3 месеца след изчерпването на предходните действия, те могат да прекратят контракта едностранно. Ако случи това то ще последва и лавина от правосъдни каузи, а Общината занапред ще би трябвало да търси нова компания за довършването на стадиона.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР