Босилекът е една от най-често употребяваните и най-лесно разпознаваеми по

...
Босилекът е една от най-често употребяваните и най-лесно разпознаваеми по
Коментари Харесай

Да отгледаме босилек в домашни условия

Босилекът е една от най-често използваните и най-лесно разпознаваеми по мирис съставки в голям брой ястия и питиета - пици, спагети, Блъди мери, салата Капрезе, тайландски супи.

Всички те носят босилековото чувство за прохлада. Сушените и пакетирани подправки от магазина са освен в пъти по-скъпи, само че и в пъти по-малко уханни от домашно отгледаните такива. Именно по тази причина е добре да се възползвате от някой от следните препоръки и да отгледате сами тази скъпа добавка, тъй че да смаете гостите с вкусните си ястия.

Важно нещо, което би трябвало да знаете за босилека е, че той е извънредно сензитивен към студеното време, тъй че е хубаво да се съобразите авансово с мястото вкъщи, където ще го отглеждате. Ако го засеете на двора до късна есен ще имате буйно и добре разрастващо се растение, за което обаче в би трябвало да сте готови, че няма да оцелее през зимния интервал.

Ако пък засадите босилек в саксия може да го внасяте или изнасяте на открито според от това какви са температурите. Подсигурете му слънчево местенце в двора или на прозореца и рехава почва, която не задържа вода.

 Да отгледаме босилек в домашни условия

- Кога и по какъв начин да посадим: Босилекът се отглежда от семе, което пониква относително бързо и елементарно. Засажда през ранната пролет като би трябвало да сте готови и да може да го покриете с нещо, при положение, че времето се утежни ненадейно, а към този момент сте го посели в градината. Добре е авансово да извършите разсад в сандъчета, който да прехвърлите в градината, едвам когато времето е станало стабилно, а пониците към този момент не са прекомерно нежни.

Трябва да предвидите, че стеблата на елементарния босилек могат да стигнат височина до към 50-60 см, в случай че не се подрязват постоянно. Именно заради това е хубаво да оставите и разстояние от към 30 см сред самите коренчета, когато ги разсаждате. Не се тормозете да посеете семенцата сред други растения в градината си - вирее добре дружно с риган, магданоз, марули, лайка и домати.

- Напояване - Полива се ниско в корените без да мокрите листата. Поливайте постоянно, само че проверявайте преди този момент дали почвата е изсъхнала. Ако тя е към момента влажна значи растението ви може да издържи още малко без поливане. Босилекът не обича мощно напоена почва.

- Бране- Растението се подрязва с подобаваща ножица. Ако държите да го употребявате свеж може и да не го чакате да стигне до етапа на разцвет. Препоръчително е да отрежете не повече от 2/3 от цялото растение (трябва да останат най-малко 15 см от стъблото над земята).

 Да отгледаме босилек в домашни условия

- Изсушаване- В случай, че сте решили да се запасите с домакински сушен босилек, откакто отрежете няколко стръка би трябвало да ги завържете на малко снопче и да го закачите на проветриво място. Изсушеният босилек може да бъде стрит и спретнат в подобаващ съд или бурканче наложително добре затворено.

Дори и да не сте отглеждали билки или каквито и да е растения до в този момент, не се тормозете да опитате. Босилекът не изисква специфични грижи, само че пък за сметка на това ще ви радва дълготрайно време със пресен тип, мирис и усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР