Борците още повече оредяха за Олимпиадата в Париж. От състава

...
Борците още повече оредяха за Олимпиадата в Париж. От състава
Коментари Харесай

Борците оредяха за Париж

Борците още повече оредяха за Олимпиадата в Париж. От състава отпадна една от най-големите очаквания за орден - Кирил Милов (97 кг). 27-годишният дупничанин е получил тежка контузия - разкъсване на бедрен мускул, по време на подготвителния лагер в Хърватия. Възстановяването му ще отнеме шест месеца. Милов е повторен международен вицешампион (2018, 2022), еврошампион от 2022 година и притежател на още два сребърни и един бронзов орден от шампионати на Стария континент.
Класиците ни остават без още една от главните си фигури - Едмонд Назарян (60), за предпоследната олимпийска подготовка - европейската в Баку (5-7 април). Европейският отличник и международен вицешампион за 2023 година няма да пътува за шампионата поради обтегнатите връзки сред Азербайджан и Армения.
Синът на Армен Назарян ще се пусне в последната пресявка в Истанбул (9-12 май). Визи от турския мегаполис ще вземат първите трима, а в Баку - единствено финалистите.
До момента борците ни са единствено с квотата на украинеца с български паспорт Семьон Новиков (87) на класическата битка. По-рано през годината отпадна и бронзовата медалистка от Токио 2020 Тайбе Юсеин. Олимпийските категории са 18.
Българската битка е изправена пред антирекорд по минимален брой участници, откакто в Токио 2020 имаше седем представители. Тогава това бе най-малката ни група борци на Олимпийски игри в историята. Този спорт е най-успешен за България на олимпиади, откакто е донесъл 71 медала (16-32-23).
В тима за Баку е включен Микяй Наим (65), чиито права са възобновени. Той бе краткотрайно спрян от присъединяване поради нередности в допинг тестът му, дадена на 5 август 2022 година За случая стана ясно две години по-късно, през февруари.
Бюджетът на федерацията за 2024 година е 3 768 398 лева, което е с 500 000 лева повече (13,5%) по отношение на отпуснатите й 3 261 220 лева през 2023 година Борбата получава най-вече пари от ММС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР