Борисов демонстрира добри отношения с Ердоган, сн. БГНЕС С искане

...
Борисов демонстрира добри отношения с Ердоган, сн. БГНЕС С искане
Коментари Харесай

БСП: Борисов да обяви пред Ердоган за неприемливи думите му за Кърджали


Борисов показва положителни връзки с Ердоган, сн. БГНЕС

С искане министър председателят Бойко Борисов да разгласи пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неприемливи думите му, че душевните граници на Турция включват и Кърждали, Българска социалистическа партия подгря започващата в понеделник в Евксиноград среща " ЕС-Турция " под егидата на българското европредседателство

В неделя Националният съвет на Българска социалистическа партия одобри декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите упорстват " справедливото искане за компенсацията на тракийските българи да бъде сложено пред турската страна на най-високо равнище ", оповестиха от " Позитано " 20.

В документа се споделя още, че ролята на страната ни на медиатор сред Европа и Турция не трябва да е за сметка на българския народен интерес.

" Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната целокупност на България. То е недопустимо. Премиерът Борисов да съобщи тази позиция на срещата на 26 март ", написа още в декларацията.

Членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия са решили още да одобряват поканата на Съюза на Тракийските сдружения да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите приканват още " да бъдем единни и единомислещи в националните си цели, без значение от политическите си възгледи и пристрастия ".

Насрочената за понеделник във Варна среща " ЕС-Турция " ще се организира в изискванията на растящо напрежение сред Анкара и Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че чака срещата със смесени усеща, защото проблемите се усилват, а ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че " пред нас стоят няколко комплицирани въпроса, в това число за турските дейности в Сирия ".

" Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени ", разяснява от своя страна българският министър председател, който е главният основател и бранител на срещата и мотор за нейната организация. По думите му срещата цели само опазване на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите.

Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да изиска във Варна с безусловен звук Европейски Съюз да превежда по-бързо средствата по съглашението, само че Брюксел към този момент изясни, че те са за финансирането на съответни стратегии, с чието осъществяване са свързани и заплащанията.

Освен това по време на срещата европейските водачи, измежду които и Борисов, ще би трябвало да слагат на масата пред Ердоган задълбочаващите се проблеми на Гърция и Кипър с Турция.

Борисов от време на време пази протурски позиции на европейско равнище, като аргументира това държание с заплахата мигрантската вълна да доближи България. За разлика от Гърция, България съобщи безпроблемно на Турция търсени нейни жители по обвинявания, че са взели участие в опита за преврата.

Във Варна към този момент идват формалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният и военният министър на Турция, както и основният договарящ по кандидатурата на южната ни съседка за участие в Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Премиерът Бойко Борисов също е дошъл, а вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се чакат в резиденция Евксиноград до края на деня.

Заради обезпечаването на сигурността на президента Ердоган и на европейските водачи Юнкер и Туск, във Варна има командировани чиновници на Министерство на вътрешните работи от цялата страна.

От понеделник следобяд до 18.00 часа по главните трасета на напредването на кортежите на формалните посетители ще има ситуирани както патрулни коли, по този начин и служители на реда, а на главните кръстовища ще има регулировчици. От локалното Министерство на вътрешните работи увериха, че са взети ограничения за обезпечаване на естествен пропускателен режим и че варненци няма за какво да се притесняват от блокиране на града.

Летището и резиденция " Ексиноград " също са със засилена защита. Представителите на турските служби също са в града и работят дружно с Националната работа за защита на България за обезпечаване на сигурността на участниците в срещата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР