Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура

...
Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура
Коментари Харесай

Неглижиране и подценяване. Сарафов иска оставката на районния прокурор на София след убийствата в Лозен

Борислав Сарафов изиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова след тежкия престъпен случай край Лозен.

Оставката на административния началник на СРП се желае поради " съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия ", се споделя в публикувано до медиите изказване на изпълняващия длъжността основен прокурор.

В събота сутринта край софийското село беше открито тялото на 18-годишно момиче, а до столичния квартал " Горубляне " беше намерено и тяло на 27-годишен мъж. По-късно денем беше арестуван обвиненият за двойното ликвидиране Чавдар Бояджиев .

На брифинг на Софийска градска прокуратура в неделя сутринта беше изнесена информация, че през 2022 година Бояджиев е направил и друго ликвидиране на 22-годишна жена, по несъобразителност. Тогава мъжът е бил арестуван за период от 72 часа, само че по-късно е освободен с мярка подписка, а наблюдаващият прокурор не е протестирал правосъдния акт.

" Откриваме съществени пропуски в организацията по откриване и следствие на това закононарушение, въпреки по несъобразителност, от 2022 година Снели сме доверието на 8-о районно ръководство и поискахме освобождение от служба на неговия началник ", сподели на конференцията в неделя зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев .

От пресслужбата на Министерство на вътрешните работи също изпратиха писмо до медиите, в което споделят, че са позволени " основни пропуски " по отношение на установяването на фактическата конюнктура и набирането на годни доказателства, касаещи закононарушението на Чавдар Бояджиев от април 2022 година

По същия мотив и и.д. основен прокурор Борислав Сарафов смъква доверието си от Софийска районна прокуратура.

" Поради позволените явни пропуски в организацията на работата в СРП, в това число неглижиране и подценяване на следствието на гибелта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 година в резултат на умишлени насилствени дейности, и грубите неточности, както при определяне на обстоятелствата, по този начин и при установяване на правната подготовка на незаконното действие, чакам оставката на административния началник на тази прокуратура - госпожа Невена Зартова . В противоположен случай ще се възползвам от законовите си пълномощия и ще отнеса случая до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", написа в позицията на Сарафов.

Главният прокурор ще изиска от началниците на прокуратурите в цялата страна да извършат незабавни инспекции по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на гибел. А при нужда и при съществуване на открит причинител - да се уточняват деликатно повдигнатите обвинявания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР