Борис Захариев за това как компанията мотивира своите служители, как

...
Борис Захариев за това как компанията мотивира своите служители, как
Коментари Харесай

Съсобственикът на “Техномаркет”: Успехът в нашия бизнес се крепи на вниманието към клиента

Борис Захариев за това по какъв начин компанията стимулира своите чиновници, по какъв начин избира да пазари българинът и за какво консултантите в магазина са най-важни. Вижте какво показа той пред "24 часа

- Г-н Захариев, на 16 септември вашата обща компания с Кирил Кобарелов “Маркет инвестмънт” закупи 100% от “Техномаркет”. С днешна дата какво има веригата, която мина от 2014 година през редица притежатели - КТБ и Цветан Василев, италианеца Миролио, компанията “Булгартабак”?
- “Техномаркет” е първата верига за електроника в България и е 100% българска компания. Преди повече от 20 година националната верига “Техномаркет” стартира да продава черна и бяла техника на западни марки. П

ред обектите са се извивали големи опашки от нетърпеливи клиенти, които за първи път са имали опция да си купят уреди на налични цени, с които да възобновят остарялото си социалистическо домакинство.

Днес веригата има най-много страховит екип, различим бранд и лоялни клиенти. Като първата сериозна верига за електроника в България, за 20-те години от съществуването си е съумяла да завоюва доверието на клиентите си и се стреми да предложи най-хубавото обслужване, забавен подбор и атрактивни цени. В “Техномаркет” работят 1600 чиновници.

- Според информация в медиите “Техномаркет” е изтеглил от Банката за развиване заем в размер на 51,13 млн. евро. В какво ще ги вложите?
- Кредитът е изтеглен от “Маркет Инвестмънт” за закупуване на веригата “Техномаркет”.

Вярваме в капацитета на компанията най-много поради мощния екип и разпознаваемия бранд!

Тази година съумяваме да вдигнем оборота с 26% досега, което значи, че връщаме клиентите си към веригата. Разполагаме с огромно многообразие от артикули, реновираме магазините си последователно и най-много работим над екипите в тях.

Част от хората са франчайзери, които са стимулирани да дадат всичко от себе си, а останалите са наши дългогодишни чиновници с опит и познания да създадат потребителско прекарване по-приятно и да изградят потребителска преданост.

“Техномаркет” към този момент е постоянна компания и имаме съществени проекти за развиването на веригата. Вярваме, че благодарение на целия екип, както и на сътрудниците ни, които са български и интернационалните марки с опит и познания, ще успеем да вдигнем “Техномаркет” на идващото равнище от развиването си.

- Къде се намира “Техномаркет” измежду своите съперници и с какво е по-различна тя?
- “Техномаркет” е най-голяма комерсиална верига с максимален брой магазини в цялата страна - 45. Магазинът ни в София на бул. “Цариградско шосе” 92 ( до МЕТРО ) е най-големият за черна и бяла техника в България.

Магазините в Пловдив и Варна също са най-големите в градовете си. Заедно с магазините ни в Ринг мол и Търново са главните пет най-ключови магазина на веригата под марката “Техномаркет МАХ”.

В тези магазини влагаме много в образование на личния състав, многообразие на асортимента и най-новите оферти от всички международни марки в електрониката.

Това са най-големите магазини за черна и бяла техника, които човек наложително би трябвало да посети, когато търси апарат за дома, офиса и свободното време.

“Техномаркет” е първата верига в сектора, която вкара сполучливо франчайз модела, като сега 29 магазина са с сходни контракти.

Даваме опция на нашите дългогодишни шефове да оферират спомагателна добавена стойност в обслужването на клиентите ни, местна реклама, образование на чиновниците.

Резултатите са доста обнадеждаващи. Някои от сътрудниците съумяват да вдигнат оборотите на магазините, които ръководят, с над 100%. Това се дължи на силата на предприемачеството, което трансформира положителните шефове в притежатели на сполучливи дребни и междинни български компании.

Вярваме, че триумфът в нашия бизнес се крепи на вниманието към клиента и работим интензивно в тази посока. Обучаваме чиновниците си, мотивираме ги с атрактивни бонусни схеми и се стремим да предоставим най-хубавото обслужване. Заедно с сътрудниците ни интернационалните марки като Samsung работим по завладяваща презентация на техните артикули в магазините ни.

За първи път стартираме и акция, в която един от нашите клиенти ще получи чисто нов Jaguar E-PACE, пазарувайки в нашите магазини в интервала октомври-декември 2019.

- Като специалист по продажбите - тръгнахте от хранителната верига Билла, развихте веригата за вестници и цигари “Лафка”, а от няколко години сте в “Техномаркет” - какво търси през днешния ден българинът, избирайки бяла или черна техника?
- Българинът търси най-много добър съвет от чиновник с опит и познания. Все отново човек не купува всеки ден тв приемник и е значимо да получи най-хубавата рекомендация от експерт в магазина.

Това е и главният ни фокус, да имаме ужасно обслужване, което да води до удовлетворени и лоялни клиенти. Наскоро приказвах с един от консултантите ни в “Техномаркет МАХ” във Варна, който ми показа, че постоянно среща клиенти на улицата, които го поздравяват и му благодарят за съвета при покупка, като дори единият от тях го поканил на сватбата си от признателност.

-Каква е междинната цена на покупка във вашата верига?
- Средната цена непрестанно пораства. Клиентите стартират да търсят от ден на ден качествени уреди, които също по този начин и носят по-голямо улеснение в всекидневието. Расте и делът на потребителите, които избират доставка и монтаж било то на тв приемник, пералня или ледник.

Все по-голяма част от тях избират да закупят и спомагателна гаранция за уреда си, както и се възползват от атрактивните ни безлихвени схеми за погашение.

- Интернет не е ли огромният пазар? Как се развивате в тази област?
- От години, с навлизането на умните мобилни телефони, се появи и така наречен обвързван покупател в цифровия свят. В България обвързваните купувачи от ден на ден се усилват и всекидневно се вижда смяна в метода им на търсене на потребителска техника. Изборът онлайн е все по-улеснен.

Клиентите имат елементарен достъп до главната информация за марки, модели, характерности на продуктите, цени и магазини. Затова влагаме съществено в онлайн канала, като неотдавна пуснахме и нов уебсайт за облекчение на клиентите ни.

Очакваме да проработи и мобилното ни приложение през октомври.

Предлагаме също по този начин и цифрова лоялна карта, която човек “носи” в телефона си. Екипът ни е страховит и имаме вяра в капацитета на онлайн канала.

- Как избират хората да купуват - виртуално или онлайн в магазините?
- Често, откакто клиентите са създали предварителата селекция в интернет, посещават физическите магазини. Потребителите в България към момента обичат да видят онлайн новия си тв приемник, печка, ледник или друго, а освен на картинка в интернет.

На място научават повече, тестват продуктите и постоянно покупките се случват в самите магазини, където могат да прибавят и спомагателни услуги като удължени гаранции на уредите, застраховки, сервизно обслужване, постоянно безвъзмезден монтаж, превоз и доста други С няколко думи - клиентът е пореден, обмислящ, подбиращ, правещ най-разумния избор.

В магазините клиентите ни се допитват до мнението на консултантите ни, даже преди този момент да са създали избора си в интернет.

Физическите магазини постоянно ще имат своето място под слънцето.

Важно е те да се трансформират и да отразяват потребностите на клиентите. Стремим се да им придадем нов образ на място, в което можеш да се забавляваш и да тестваш уреда, който искаш да закупиш.

Например в “Техномаркет МАХ” сега построяваме Gaming зони, в които феновете на електронните спортове могат да поиграят и да изберат сред най-новите трендове мощни компютри, конзоли, външна страна и топигри.

С основните си сътрудници като Samsung обсъждаме консолидираното на Samsung World магазин в магазина, където могат да се видят най-интересните и новаторски артикули на компанията.

Вярваме, че бъдещето на магазините е в това да са място за съвет, тестване и занимания на клиентите ни. Това ни отличава от онлайн играчите на пазара. Клиентското прекарване е водеща наклонност в целия свят и би трябвало да работим неуморно, с цел да се усещат клиентите ни добре в магазините ни!

Това включва всичко от навигацията към комерсиалните обекти през визията на самия магазин до образования екип и съвършено обслужване.

- Кои са най-търсените марки?
- Клиентите на “Техномаркет” могат да намерят многообразие от най-иновативните технологии и висококачествени техники на марките Samsung, Apple, Huawei, Liebherr, Miele, Bosch, AEG, Sony, LG, Philips, Tefal, Rowenta, Krups, Whirlpool, Electrolux, HP, PlayStation, Asus, Acer и доста други.

NEO е най-популярната лична марка за черна и бяла техника в България. “Техномаркет” е измежду първите на пазара със лични марки. От появяването си през 2001 година NEO бързо печели доверието на потребителите с положителното си качество и положителните цени.

Продуктовата гама обгръща категории от тв приемници, огромни и дребни домашен уреди, климатици и аксесоари. Продажбите на артикули на NEO съставляват 7% от общия оборот.

- Къде намирате чиновниците си и по какъв начин ги обучавате?
- Имаме дългогодишни чиновници, като, несъмнено, търсим и младежи, които имат желанието да работят в софтуерния отрасъл и имат достъп до най-новите и забавни артикули в категории като телефони, гейминг, тв приемници и други

Много от сътрудниците ни в магазините са върли почитатели на дадена категория и с интерес наблюдават всичко ново, което се показва на пазара. Доста постоянно не дочакват образованията от доставчиците, а се осведомят авансово от профилирани платформи.

Пак неотдавна мой сътрудник ми описа по какъв начин при идването на нов модел пералня да вземем за пример я разглобяват на съществени елементи, с цел да са осведомени в цялостен подробност със мощните и слабите ѝ страни и да могат съзнателно да посъветват клиентите си.

Както сподели сътрудника, “Не имаме вяра на етикети, а на личните си очи.”

Постоянно се грижим за увеличение на квалификациите на чиновниците си, като организираме образования и тренинги. В огромна част от екипите имаме и ментори, които образоват сътрудниците на младши позиции. Работим и с eLearning платформа.

Работил съм в хранителния, “направи си сам” и цигарения ритейл, само че тук осъзнах, че това е бизнес, в който консултантът има най-голямо значение за триумфа на веригата. 70% от клиентите влизат в магазина с готово решение за бранд или даже за модел, само че са подготвени да бъдат разубедени от способен чиновник! Важно е по какъв начин ще бъдат посрещнати и по какъв начин ще бъдат обслужени.

Това е ключът кум триумфа на “Техномаркет”, имам вяра го!

Борис Захариев е роден на 28 март 1979 в Плевен. Завършва американски университет – University of Maryland, в гр. Швебиш Гмюнд (близо до Щутгарт), Германия. Завършва с B.A. International economics. Две години работи в Съединени американски щати, Bar Harbor, Maine.

Завръща се у нас и при започване на 2004 година стартира работа в “Практикер” като чиновник №11 в екипа на комерсиалния отдел, който отваря първите магазини в България. Работи в търговски отдел.

Две години по-късно стартира в Lidl, още веднъж в откриващия екип от към 40 души. По-късно Захариев работи 6 години в БИЛЛА България като управител “Бизнес развитие”. Участва интензивно в откриването на над 40 магазина на веригата. Помага за експанзията на веригата в Русия и Украйна.


В края на 2011 година поема управлението на Lafka, като съумява да развие веригата от 60 до 1000 обекта за 5-те години в компанията. Успешно развива и франчайз концепцията на веригата, като над 90% от обектите се работят от франчайзери.

Lafka доближава до 7-о място в Европа по известност на марката в категорията на дребни комфортни магазини.


От септември 2016-а ръководи “Техномаркет”, като стабилизира веригата и я избавя от банкрут, провокиран от предходните притежатели. Компанията регистрира растеж на оборота от 26% тази година, въведена е атрактивна бонусна скица за чиновниците в магазините, усилва се броят на франчайз обектите от 4 на 29, като на дългогодишни шефове се дава опция да бъдат бизнесмени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР