Борис Писториус. сн: БГНЕСБорис Писториус ще е новият военен министър

...
Борис Писториус. сн: БГНЕСБорис Писториус ще е новият военен министър
Коментари Харесай

Бивш кмет ще е новият военен министър на Германия

Борис Писториус. сн: БГНЕС
Борис Писториус ще е новият боен министър на Германия. Социалдемократът е министър на вътрешните работи в провинция Долна Саксония и ще замести на поста подалата през вчерашния ден оставка Кристине Ламбрехт.

62-годишният Писториус е правист. Вътрешен министър в Долна Саксония е от 2013 година. Преди това е бил кмет на родния Оснабрюк.

Писториус е роден през 1960 година. Следвал е политически науки в Оснабрюк и Мюнстер. През 1976 година става член на Германската социалдемократическа партия.

Политикът от Долна Саксония е считан за хардлайнер във връзка с вътрешната политика в границите на СДП. През 2017 година той показа документ за социалдемократическата вътрешна политика, в който, наред с другото, се предвиждаше
съдбоносен метод против терористичните закани,
доста увеличение на личния състав на полицията и възстановяване на битката с киберпрестъпността.

Писториус неведнъж е предлаган за министерски постове във федералното държавно управление, само че в действителност е обсъждан по-скоро като вероятен правоприемник на министъра на вътрешните работи Нанси Файзер. При състояние, че тя стане основен претендент на изборите в провинция Хесен и се насочи към локалната политика.

След оставката на Андреа Налес Писториус се кандидатира за федерален ръководител на социалдемократите през 2019 година в дует със своята партийна колежка Петра Кьопинг. Първоначално се смяташе, че двамата имат положителни шансове, само че в хода на дългата процедура по кандидатстване дуетът остана без шансове.

Във вторник се появиха и спекулации за генерала от Бундесвера Карстен Бройер като вероятен правоприемник на Ламбрехт. Бройер е пълководец на Териториалното командване на Бундесвера, което беше основано през септември. Става дума за висшето командване на
интервенциите на Бундесвера в Германия,
да вземем за пример при положение на бедствия. Той също по този начин възнамерява и координира разполагането на части на Бундесвера в чужбина или превозването на бойци на съдружниците от НАТО през Германия.

Другите претенденти за правоприемник на Ламбрехт бяха Ева Хьол, комисар на немския Бундестаг по въпросите на въоръжените сили, Хубертус Хайл, министър на труда, водачът на СПД Ларс Клингбайл, Зимети Мьолер и Томас Хичлер, парламентарни секретари в Министерството на защитата, Волфганг Шмид, началник на канцеларията на канцлера, и Карстен Шнайдер, комисар на федералното държавно управление за Източна Европа

Очаква се немското държавно управление да заеме позиция по отношение на доставката на бойни танкове за Украйна. Полша е дала обещание на Киев доставката на немски танкове Leopard, а немското държавно управление ще би трябвало да се съгласи на този експорт. Британците желаят да доставят съществени бойни танкове Challenger 2.

Новият министър на защитата би трябвало също по този начин бързо да пренасочи Бундесвера към националната и съюзната защита. Шолц даде обещание на НАТО да обезпечи до 2025 година оперативна бронирана дивизия, която да подсигури източния фланг. Освен това би трябвало бързо да се поръчат незабавно нужните муниции и заместители на военните материали, доставени в Украйна от запасите на Бундесвера. Една от дилемите на новия началник на министерството е и по-нататъшното ускорение на публичните поръчки.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР