Борис Акунин е литературният псевдоним на руския писател от грузинско-еврейски

...
Борис Акунин е литературният псевдоним на руския писател от грузинско-еврейски
Коментари Харесай

Акунин: Путин може да си спомни, че България също е брат

Борис Акунин е литературният псевдоним на съветския публицист от грузинско-еврейски произход Григорий Шалвович Чхартишвили. Заради отбраната му към Алексей Навални и позицията му против войната в Крим, той става зложелател на режима на Путин.

Напуска родината си, откакто Русия анексира Крим. От няколко години живее във Англия. 

Представяме ви изявлението на Васил Христов, сътрудник на Би Ти Ви във Англия, което бе излъчено в предаването " 120 минути “.

- Вие сте създател на 9-томна история на Русия. Какво ще написа за настоящия интервал в съветската история, когато започнете да пишете за него?  

- Ако погледнем на това, което се случва, без страст, което е доста мъчно сега, тъй като всички ние сме изпълнени с страст, само че в случай че поставим изпитание, бих споделил, че това, което следим в този момент от позиция на макроистория, е последната глава от историята на Руската федерация. Държавата, основана през 1991 година с рухването на Съветската империя, е обречена да се разпадне в напълно близко бъдеще. Путин мисли, че унищожава украинската страна, само че в действителност той унищожава съветската страна. И най-тъжното е, че на мен няма да ми липсва тази страна, наречена Руска Федерация. 

Помня по какъв начин през август на 1991 година какъв брой славно, да това е думата: " славно “, стартира животът на тази страна. Бях измежду хората към Белия дом, съветския Бял дом, този жив щит. Спомням си по какъв начин ходехме по улиците с нашето трицветно знаме. И в този момент всичко това е компрометирано. Руският трибагреник е очернен. Така че новата Русия, която ще се появи в последна сметка, ще би трябвало да промени името си, флага си, държавните си знаци, всичко.

- Oще древногръцкият драматург Есхил е споделил, че по време на война първата жертва става истината. Каква съгласно Вас е истината за войната на Путин в Украйна?

- Не можем да приказваме за истина, още по-малко за безспорна истина. Но те даже не го назовават " война “. Да наричаш протичащото се " война “ в Русия сега е престъпно закононарушение. Те го назовават " специфична интервенция “. Не съществува война, ти не можеш да напишеш или даже да произнесеш тази дума. Картината, която се рисува пред съветското общество, е безспорна небивалица. Една лъжлива фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът има вяра на тази картина.



Путин сътвори доста характерен феномен, откакто пое контрола над телевизионните канали. Направи ги главно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да основат. И най-после той самият стартира да има вяра на тази картина. Всички споделят, че е бил изцяло сигурен, че сега, когато съветските войски стартират да влизат в Украйна, потиснатите украинци ще посрещнат освободителите си с цветя. Има доказателства, че той откровено е вярвал в това. Но не знам в какво има вяра сега, тъй като индивидът явно даже не употребява интернет. Той просто чете отчетите, които му дават хора, които се опасяват от него. Така че това е доста характерна обстановка. Но въобще не приказваме за истина. Забравете за истината там.

- Много хора биха споделили за вас - това е неговата истина, само че той е отстъпник, зложелател на Путин и поради това приказва по този начин. Как ще им отговорите?

- Е, бих споделил, че в тази обстановка Русия на Путин е изцяло изолирана в света. Така че просто огледайте в близост. Вижте какво мислят другите хора, какво виждат, какво усещат. Това е.

Спомням си, че когато бях в армията преди доста, доста години, нашият пълководец на взвод споделяше: " Ако маршируваш в вярната посока, а всички останали от взвода маршируват в противоположната посока, значи ти грешиш “

- Много се приказва за това, какво се случва сега в Украйна, само че около това сякаш никой не приказва какво се случва в Русия? Тя като че ли е зад нова Желязна завеса.

- Е, би трябвало да кажа, че не съм бил в Русия от години. Напуснах я през 2014 година, откакто Путин анексира Крим и в никакъв случай не съм се прибирал. Но, несъмнено, знам доста за протичащото се от контакта с моите читатели. Аз съм деен в обществените мрежи. Имам доста другари. Антивоенните митинги бяха принудително потиснати. 13 000 души бяха задържани по улиците. Сега тайната полиция търси хора, които пишат антивоенни известия в обществените мрежи.

В Русия одобриха закон против това. Така че, в случай че преди февруари 2022 година страната на Путин бе манипулирана основно от неистини и агитация, в този момент има нов механизъм - боязън, и те го употребяват все по-силно. Така че болшинството руснаци, елементарните хора, живеещи елементарния си живот, които всекидневно не се интересуват от политика като множеството други, стартират да виждат, че се случва нещо необичайно, нещо извънредно. Цените започнаха да се повишават. " Макдоналдс “ затваря. Този тип изменена действителност ще ги накара да стартират да мислят и това ще се случи напълно скоро. Убеден съм в това.

Аз съм на този свят от доста време и си припомням 70-те и 80-те години. Спомням си Съветския съюз. Спомням си това по този начин наречено вътрешно единение сред хората и партията. Мисля, че сте имали нещо сходно в България. И по какъв начин всичко това стартира да се свива и разпада. Щом рафтовете на магазините започнаха да се изпразват, внезапно всички започнаха да се интересуват от политика. Това ще се случи и в Русия в този момент. Нека не пропущаме обстоятелството, че в този момент десетки хиляди хора бягат от Русия. Бягат във всички направления. Има и доста хора, които са в кръга ми от познати. Има такива, които не могат да изоставен Русия, тъй като имат възрастни родители, или като една моя близка другарка, която има кон в конюшня покрай Москва. И тя сподели " не мога да го оставя “, а не можете да вземете кон в аероплан. И тя остана с коня си. Което е много прочувствено, коства ми се.

- Борис Немцов беше погубен, Анна Политковская, която разказа зверствата в Чечня и Беслан, също беше убита, Алексей Навални е в пандиза. Смятате ли, че са доста руснаците, подготвени да приказват и да работят против режима на Путин на такава висока цена?

- Е, на този стадий на тирания би трябвало да си същински воин, с цел да се бориш намерено. И все пак има изумително и необикновено огромен брой хора, които вършат това в Русия. Защото би трябвало да сте наясно, че с цел да излезеш на улицата в този момент, в тези дни, с антивоенен девиз, ти си воин. Ти си воин! Личното ми мнение е, че този тип дейности би трябвало да бъдат спрени в Русия в този момент, тъй като преди болшинството да се разсъни и прозре обстановката, това просто оказва помощ на режима да изолира деятелите. Това, което съгласно мен би трябвало да се прави сега и което върша по всички вероятни обществени канали, е да беседвам и да увещавам. И това, което ще се случи, е, че всички хора ще стартират да приказват - в превоза, по опашките, че се случва нещо неправилно, нещо неверно, че не желаят война. И тогава ще пристигна времето да се излезе на улицата, не е в този момент моментът за това.

- Има ли капацитет съветското общество да откри отговор на въпроса за какво не може да живее и за какво не е живяло до момента в народна власт? Още Екатерина Велика в едно от писмата си до Волтер му написа, несъмнено в друг подтекст от днешния, че руснаците не знаят какво да вършат със свободата си. Така ли е?

- " Не имам вяра “ -  това е верният отговор. Аз написах деветтомна съветска история, точно с цел да намеря отговора на този въпрос: за какво всяко придвижване към независимост в Русия се връща или приключва с тирания. Защо? Защо това се е случвало още веднъж и още веднъж в историята? И отговорът не е в националния ни нрав, който да обвиним… Така че несъмнено не става въпрос за съветския нрав. Не. Става въпрос за повсеместен закон. 

Руската страна е построена по подобен метод, че демокрацията не е допустима. Това е голяма империя, която е изцяло централизирана и, с цел да запази силата на страната, би трябвало да е безспорна. Не може да има разделяне на управляващите. Всичко би трябвало да се управлява от центъра. И това не разрешава никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система стартира да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на който станахме очевидци през годините. И стартират местни войни. Така че, с цел да се резервира целостта, те би трябвало да употребяват мощ. За да употребяват мощ, те би трябвало да подтиснат свободата на словото. Не може да има правда. Може да има единствено едно предписание и истина и това още веднъж и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж ни връща към тази матрица.

Така че, в случай че желаеме Русия да стане демократична, свободна страна, тя би трябвало да бъде изцяло, изцяло изменена от основата си. Тя би трябвало да стане същинска федерация или даже конфедерация. Това би трябвало да е страна, нещо като " Съединени съветски щати “ и всеки щат би трябвало да взема решение своята орис. Така че мога елементарно да си показва нова Русия, където да кажем Москва, Санкт Петербург, европейската част в нея ще има едно равнище на народна власт. Други региони в нея биха имали друга форма на народна власт, а трети ще употребяват личните си обичаи, нрав.

Вие не може да диктувате от Москва разпоредбите за цялата страна. Хората, които живеят в Далечния изток, във Владивосток, да вземем за пример, би трябвало сами да решат по какъв начин желаят да живеят. И, несъмнено, несъмнено, " лъвският къс “ от бюджета, от налозите на хората, би трябвало да остане там, на локално равнище. Не би трябвало да се събира в Москва, както е сега. Веднага щом това се случи, ще забележим, че Русия, най-малко европейската част на Русия, ще се трансформира изцяло в европейска и демократична страна. Убеден съм в това!Този тип промяна е неизбежна и опозиционните партии в Русия, всички те в този момент включват федерализация и, както го назовават, " демосквизация “ в стратегиите си.

- Още ли сте последовател на политическата еволюция, която ще докара до смяна в Русия, или е пристигнало време за гражданска война?

- Ще има гражданска война, несъмнено! Защото страна, която не може да бъде изменена посредством избори, а несъмнено свободни избори в Русия са невъзможни, има единствено един метод да промени системата. Нищо друго няма да я промени.

- Следите ли по какъв начин реагират страните от някогашния Източен блок на войната в Украйна?

- Е, каква да е реакцията, мисля, че са изплашени. Вие не сте ли изплашен от това, което се случва? Мисля, че би трябвало да бъдете! Ако Путин успее в Украйна, скоро той ненадейно ще си спомни, че България също е брат. Ще се запита: " Не бяхме ли дружно? Защо не можем да бъдем още веднъж дружно? Той е като израстък.

- Ще се върна на началото на диалога ни, когато говорихме за истината. Не победи ли пропагандата над обективността и истината?

- Естествено, че можете да постигнете доста с агитация, изключително в случай че има монопол на пропагандата. Особено, в случай че всичко идва от един източник. Това е доста мощно. Ние всички виждаме това, изключително като спрат и интернета в Русия, както несъмнено е планувано да създадат. Да го създадат както в Китай. Е, това ще се реализира. Бих споделил, че това би забавило процесите, само че няма да ги спре. Тъй като животът, който живеят хората, всекидневието ще приказва единствено по себе си. А то ще става все по-лошо и по-лошо.

- Как бихте коментирали изказванията, че в случай че сте против Путин и неговия вътрешен кръг, Вие сте против съветския народ и съветската просвета като цяло?

- О, това е, позволете ми да намеря учтивата дума, това не е истина. Хм. Само преди два дни започнахме ново придвижване, което се назовава " Настоящая Руссия “ (Истинската Русия). Публикувахме декларация, която бе подписана от трима руснаци, живеещи в чужбина. Михаил Баришников в Съединените щати, Сергей Гуриев, брилянтния икономист, живеещ в Париж, и аз самия от Англия. Ние се обърнахме към хората на съветската просвета, живеещи на всички места по света, че Русия на Путин е подправена Русия. Има една същинска Русия и би трябвало да я покажем на света. И да кажем, че същинската Русия е против войната. Че ние би трябвало да се организираме и безусловно първото нещо, което би трябвало да създадем, е да помогнем на украинските бежанци. Започнахме събирането на средства, с цел да им помогнем. И това е единствено началото, тъй като Русия не е Владимир Путин. Русия не е Руската Федерация, която се компрометира, и се трансформира в незаконна страна.

- Културата ли ще заплати цената за грешките на политиците?

- Хората, несъмнено, кой различен? Хората ще платят цената за грешките, които са позволили политиците. Но би трябвало да кажа, че в случай че това се случи, не значи, че и самите хора са почтени. И те имат виновност. И мисля, че всички я се усещаме в този момент. И аз я изпитвам, тъй като то се е случило през моя живот. Аз съм един от многото, които не стопираха диктатурата. Опитвах се. Опитах, само че не го направих задоволително безапелационно. Ние се провалихме. Позволихме на нашата страна да се плъзне към тирания и да се трансформира в опасност за света като цяло, тъй като този човек заплашва целия свят с нуклеарна война. И ние му разрешаваме да го направи. И аз, и моите другари, хора като нас, ние бяхме против този човек от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през цялото време. Но какво направихме? Подписахме писма, организирахме мирни демонстрации. Но всеки един, всеки от нас се беше вгледал в своето си нещо.



Всички ние сме експерти. Аз пиша известна литература. Изпитвам наслаждение от работата си, получавам положителни пари за труда си, и какво от това?! През това време ние загубихме родината си. И не можем да избягаме от обстоятелството, че това е и наша отговорност. Това е напълно наша виновност. И всички усещаме това в този момент.



- Научи ли уроците си човечеството от своята история и неточности?

- Вярвам, че е по този начин. Аз мощно имам вяра в напредъка. Мисля, че светът и човечеството ще стават по-добри, по-хуманни, по-толерантни, по-съпричастни. Това не е придвижване в права линия. Движи се като зиг-заг. Но все пак, аз имам вяра, че светът се развива към по-добро.

- Оптимист ли сте за бъдещето на Русия, Европа и света?

- Убеден съм! Убеден съм, че Русия ще се възроди, тъй като за мен Русия е културата, нейната сила, нейното въображение. Русия постоянно е била доста мощна в това. Ако ние създадем здравословна среда в Русия, мисля че Русия ще изненада света с положителни неща, а не с неприятни. На това се надявам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР