Борбата срещу тероризма бе изведена като водеща по време на

...
Борбата срещу тероризма бе изведена като водеща по време на
Коментари Харесай

Срещата Ердоган-Путин в Сочи - какво се крие зад общите амбиции за битка с тероризма

Борбата против тероризма бе изведена като водеща по време на срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съветския президент Владимир Путин в Сочи в петък. Двамата потвърдиха решимостта си да работят солидарно и координирано в битката против всички терористични организации в Сирия.

В взаимно изказване след срещата се показва, че двамата водачи са удостоверили общата си воля за развиване на връзките сред Турция и Русия, макар всички сегашни районни и световни провокации, въз основа на взаимно почитание и признание на взаимните ползи и в сходство с интернационалните отговорности. В рамките на това съгласие водачите организираха всеобхватни съвещания по въпросите от дневния ред на двустранните връзки сред Турция и Русия. Те се договориха да усилят размера на търговията сред двете страни в сходство с избраните цели и на уравновесена основа, да отговорят на взаимните упования в региона на стопанската система и енергетиката в границите на реципрочността и да подхващат съответни стъпки за усилване на съдействието в превоза, търговията, селското стопанство, индустрията, финансите, туризма и строителството.

В подтекста на районните въпроси водачите подчертаха основното значение на откровените, откровени и учредени на доверие връзки сред Турция и Русия за установяването на районна и интернационална непоклатимост. Двамата президенти потвърдиха, че градивните връзки сред двете страни са изиграли роля за постигането на Истанбулския меморандум за безвредното превозване на зърно и хранителни артикули през украинските пристанища.

Ердоган и Путин подчертаха също и значимостта на цялостното използване на Истанбулския меморандум по дух и писмен знак, в това число непрестанен експорт на съветско зърно, торове и първични материали за производството на торове.

Относно Сирия Ердоган и Путин подчертаха смисъла, което отдават на напредъка на политическия развой за реализиране на трайно решение в страната.

Изтъкнайки смисъла, което отдават на отбраната на политическото единение и териториалната целокупност на Сирия, водачите потвърдиха още веднъж решимостта си да работят солидарно и координирано в битката против всички терористични организации в Сирия.

Президентите Ердоган и Путин подчертаха мощната си ангажираност към суверенитета, териториалната целокупност и националното единение на Либия. Като подчертаха смисъла на провеждането на свободни, почтени и надеждни избори въз основа на допустимо най-широк консенсус сред либийците, двамата водачи показаха поддръжка за политическия развой под егидата на Организация на обединените нации.

Ердоган и Путин се споразумяха, че идната среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред Турция и Русия ще се организира в Турция.

Четиричасови договаряния организираха през днешния ден президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в съветския курорт Сочи.

След договарянията съветският вицепремиер Александър Новак заяви, че е в съгласие още част от заплащанията за съветски газ да се правят в рубли.

Европа би трябвало да благодари на Турция за „ Турски поток “

На срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин дефинира " Турски поток " като един от най-важните направления за доставка на съветски газ за Европа.

" Бих желал да отбележа, че " Турски поток ", чието строителство приключихме преди известно време, в този момент е една от най-важните артерии за доставка на съветски газ за Европа ", съобщи съветският водач, откривайки срещата с турския президент.

Путин добави, че " Турски поток " работи безпрепятствено и европейските сътрудници би трябвало да са признателни на Турция за това.

Кремъл прикани Турция да не " дестабилизира " Сирия с военна атака преди срещата сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

" Турция има законни опасения от съображения за сигурност, които ние, несъмнено, вземаме поради ", съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

" Много е значимо да не позволяваме никакви дейности, които биха могли да доведат до дестабилизиране на обстановката в Сирия или които биха могли да застрашат териториалната и политическата целокупност на Сирия ", добави той.

По време на срещата на върха в Техеран предишния месец Путин изрази несъгласието на Русия с плануваната от Ердоган атака.

Русия и Турция са двата съществени интернационалните играча в Сирия - страна, разкъсвана от война от 2011 година насам, в която Москва поддържа Дамаск, а Анкара - опозиционните групировки.

/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР