Борбата с корупцията в световен мащаб е в застой от

...
Борбата с корупцията в световен мащаб е в застой от
Коментари Харесай

Прозрачност без граници: 50% по-малко чужди инвестиции у нас заради корупцията

Борбата с корупцията в международен мащаб е в застой от 10 години, като 86% от страните или се утежняват, или не са постигнали прогрес.Това сочи Международният показател за усещане на корупцията, който всяка година се изготвя от Международната организация „ Прозрачност без граници ".

Много държавни управления се пробват да употребяват Ковид пандемията за подкопаване на демокрацията и човешките права. В предаването " Светът и ние " тематиката разяснява изпълнителният шеф на организацията за България- Калин Славов.

България има сериозен проблем с корупцията през последните 10 година и още веднъж е на последно място в Европейски Съюз. Това сочи показателят за усещане на корупцията, съобщи Калин Славов.

Преди нас са Унгария, Гърция и Румъния.

България е стабилно с показател сред 41 и 44, Славов съпостави наклонността като линия, близка до леталното положение.

Стойност под 50 значи дълготраен и последователен проблем, безапелационен е той.Индексът се мери от 0 до 100. Страните с показател 0 имат максимален проблем с корупцията, тези с непосредствен до 100, са с най-чиста среда.

Движението надолу на показателя се е отразило и на равнището на вложения у нас. Те са намалели с повече от 50% спрямо миналата година, добави Славов.

Той беше безапелационен, че коронавирус пандемията сподели, че страните с най огромни проблеми в стопанската система и опазването на здравето, имат и огромни проблеми с корупцията.

И добави, че поради пандемията държавните управления ограничиха серия от човешки права, имаше корупция и на битово равнище като дребни подкупи за проби и ваксини. Освен това доста болнични кревати са регистрирани нереално, с цел да бъдат генерирани повече доходи, счита Славов.

Изпълнителният шеф на " Прозрачност без граници " е уверен, че ограниченията облагодетелстват огромни корпорации, а дребният бизнес не се оказва в областта на вниманието на държавните управления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР