Боксьорът Флойд Мейуедър е най-скъпоплатеният спортист в света за последните

...
Боксьорът Флойд Мейуедър е най-скъпоплатеният спортист в света за последните
Коментари Харесай

С 275 млн. долара от един мач Мейуедър отново е най-добре печелещият спортист

Боксьорът Флойд Мейуедър е най-скъпоплатеният състезател в света за последните 12 месеца. 41-годишният американец се завърна на върха в годишната ранглиста на " Форбс " с доходи от 285 милиона $.

Мейуедър се отдръпна от спорта през 2015 година, откакто изравни върха на Роки Марчиано от 49 победи в 49 мача. 22 месеца по-късно непобеденият първенец в междинните категории се завърна на кръга, с цел да направи исторически дуел със звездата на смесените бойни спортове Конър Макгрегър.

Само от този мач Мейуедър е спечелил 275 милиона. Останалите 10 милиона са приходите му от рекламни контракти. Благодарение на парите от дуела с Макгрегър американецът стана петият състезател, надхвърлил 1 милиард $ доходи в кариерата си. Другите петима са седемкратният първенец във Формула 1 Михаел Шумахер, голфърите Джак Никлаус, Арнолд Палмър, Тайгър Уудс и огромната звезда на баскетбола Майкъл Джордан.

За последно Мейуедър оглавяваше класацията на " Форбс " през 2015 година, когато завоюва 300 милиона $ от дълго чакания мач с Мани Пакиао. Американецът е №1 по доходи за четвърти път в последните седем години.

Фотогалерия: Зрелището Мейуедър против Макгрегър >

В разбора на " Форбс " са включени заплатите и рекламните контракти на спортистите. В класацията за 100-те най-скъпоплатени състезатели намират място представители на 22 страни и 11 спорта. Най-голям е броят на американците - 66. Баскетболът е с най-вече представители измежду спортовете - 40.

Втори в класацията с голяма разлика зад Мейуедър е звездата на " Барселона " Лионел Меси. Аржентинецът и Кристиано Роналдо са първите футболисти, които минават 100 милиона $ доходи за една година. В последните 12 месеца Меси е проработил общо 111 милиона $, от които 84 милиона са от заплати, а 27 милиона - от реклама.

Роналдо, който оглавяваше класацията в последните две години, се смъкна до третото място. Звездата на " Реал " има 108 милиона $ доходи, като 47 милиона от тях са от рекламни контракти.

 Лионел Меси и Кристиано Роналдо са първите футболисти, които минават границата от 100 милиона $ доходи в границите на година
© Associated Press

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са първите футболисти, които минават границата от 100 милиона $ доходи в границите на година

Макгрегър е четвърти с 99 милиона $ доходи, които са съвсем напълно от мача с Мейуедър. Неймар, който преди година мина от " Барселона " в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро (260 млн. долара), добавя челната петица. Бразилският футболист е проработил 90 милиона $.

Осезаемо е наличието на играчи от Националната баскетболна асоциация (НБА). Основните състезатели на финалистите " Кливланд кавалиърс " и " Голдън стейт уориърс " - Леброн Джеймс и Стеф Къри, са най-предно класираните. Те са шести и осми, надлежно с 85.5 и 76.9 милиона $.

Роджър Федерер е единственият тенисист в първите 10. Швейцарецът е седми със 77.2 милиона доходи с помощта на рекламните си контракти на стойност 65 милиона. Рафаел Надал е идващият тенисист в класацията, като затваря топ 20 с 41.4 милиона $.

В разбора на " Форбс " не участва нито един състезател от женски пол. Носителката на 23 трофеи от Големия шлем в тениса Серена Уилямс изпадна от класацията поради отсъствието си от корта, откакто роди първото си дете.

Десетте най-добре платени спортисти за последната година:
1. Флойд Мейуедър (бокс) - 285 млн. $
2. Лионел Меси (футбол) - 111 млн. $
3. Кристиано Роналдо (футбол) - 108 млн. $
4. Конър Макгрегър (ММА) - 99 млн. $
5. Неймар (футбол) - 90 млн. $
6. Леброн Джеймс (баскетбол) - 85.2 млн. $
7. Роджър Федерер (тенис) - 77.2 млн. $
8. Стеф Къри (баскетбол) - 76.9 млн. $
9. Мат Райън (американски футбол) - 67.3 млн. $
10. Матю Стейфърд (американски футбол) - 59.5 млн. долара
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР