Богато, по-богато, червено цвекло. И пребогато да кажем, няма да

...
Богато, по-богато, червено цвекло. И пребогато да кажем, няма да
Коментари Харесай

Червеното цвекло - безценен източник на здраве и сила

Богато, по-богато, алено цвекло. И щедро да кажем, няма да е неверно за кореноплодния зарзават. Витамин В, желязо, магнезий, манган, мед, калий. Изобилие от хранителни субстанции, което мъчно може откриете в композиция на друго място. Варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата цвеклото е скъп източник на здраве и мощ.

Въпреки че аленото и захарното цвекло принадлежат към едно и също семейство, генетично и хранително имат обилни разлики. Захарното цвекло е с бял цвят и основната му приложимост е за приемане на захар и подсладители, до момента в който аленото цвекло не може да се употребява за тази цел. Напоследък все по-често чуваме за него в качеството му на суперхрана и домакински лек. Какво знаем за него и за какво би трябвало да го прибавим към листата с артикули към обяда или вечерята?

Червеното цвекло е зарзават със обилни лечебни свойства:

укрепва сърцето; успокоява мозъка и духа. подхранва кръвта и усъвършенства кръвообращението; поддържа чернодробната функционалност и има лековит резултат при болести като цироза; подтиква придвижването на червата и облекчава запека; подкрепя менструацията.

Хранителен състав на цвеклото

 Червеното цвекло и сокът от него оферират огромно многообразие от изгоди за здравето. Високите равнища на витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), витамин С и микроелементи, като желязо, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, йод, калий и мощни фитохимикали, дават голям подтик на цялостното здраве и може да послужат като натурален лек при положения. Червеното цвекло доставя на организма още холин (витамин В4), фолиева киселина, фибри и въглехидрати под формата на натурални, лесносмилаеми захари.

 Холинът е доста значим хранителен детайл в аленото цвекло, който има отношение към здравината на клетъчните мембрани, преноса на нервни импулси, метаболизма на мазнините и угнетяване на хроничното инфектиране. Това прави цвеклото подобаващ избор за усъвършенстване на съня, мускулната интензивност, ученето и паметта. Цвеклото е богато на диетични нитрати, за които се допуска, че стоят в основата на огромна част от потребните му резултати. В 100 грама сурово цвекло се съдържат към 43 калории, 9 грама въглехидрати (6 грама захар и 2 грама фибри) и 1.6 грама протеин. Осигурява 1% от дневните потребности на витамин А, 2 % от калций, 8% витамин С, 27 % фолиева киселина и 6% желязо.

 Може да консумирате цвеклото сурово (под формата на салата или сок), варено, печено, както и в разнообразни комбинации – със зеле, моркови, ябълки, козе сирене, лимони и други. Колкото по-малка е обработката и готвенето на цвеклото, толкоз повече от питателните му и лечебни качества се резервират. Повишената консумация на плодове и зеленчуци от всички типове от дълго време се свързва с предварителната защита на голям брой здравни проблеми, свързани с метода на живот и хранене. Ето по кое време е добре да изберете точно алено цвекло.

Как аленото цвекло оказва помощ на здравето?

Анемия

 Разпространен мит е, че аленото цвекло е от изгода против анемия, заради аления си цвят. Всъщност, има известна истина в това. Цвеклото съдържа доста желязо, а то е належащо на хемоглобина за доставяне на тъканите с оптимално количество О2. Всъщност, съществуването на желязо е това, което прави цвеклото потребно при анемия, а не цвета му. Наличието на мед в аленото цвекло оказва помощ за преобразуването на желязото в налична за организма форма.

Ацидоза

 Поради високата алкалност, цвеклото може да бъде от значително значение при всички положения, протичащи с висока киселинност на кръвта.

Стомашна язва

 Язва на стомахаЗа да подпомогнете възобновяване на повредената стомашна лигавица, консумирайте два или три пъти седмично примес от сок от цвекло и мед. Най-добре е това да бъде заран, на празен корем. Ако не изпитвате неспокойствие или други признаци на нетърпимост, може последователно да увеличите приема.

Запек

 Поради високо си наличие на фибри, цвеклото работи слабително, оказва помощ за омекотяване на изпражненията и улеснява изхождането. Също по този начин, прочиства дебелото черво и отстранява нездравословните отрови от стомаха. При продължителен запек е удачно постоянното пиянство на сок от алено цвекло.

Чернодробни и жлъчни болести

 В композиция със сок от моркови е чудесно средство за лекуване на болести и нарушавания на тези органи. Способността да прочиства кръвта и черния дроб го прави доста потребно в случаи на жълтеница и хепатит, а холинът в него оказва помощ в предварителната защита и лекуването на мастните натрупвания в черния дроб (стеатоза). Почистващите качества на цвеклото могат да бъдат доста потребни при подагра. Цвеклото е богат източник на диетични нитрати, които се метаболизират до нитрити и азотен оксид. От своя страна, те уголемяват кръвоносните съдове и водят до намаление на кръвното налягане.

 Проучване от 2008 година изследва резултатите от потреблението на 500 мл сок от цвекло при здрави доброволци и открива, че кръвното им налягане се намалява доста след приема. Друго изследване от 2010 година е достигнало до сходни резултати, като открива, че понижението на кръвното налягане зависи от дозата. Според откривателите, към 500 грама алено цвекло всеки ден спомага за намаление на кръвното налягане за 6 часа

 Цвеклото е известно с богатото си наличие на разтворими нишки, флавоноиди и бетацианин – съединяване, отговорно за лилаво-червения цвят и мощното му антиоксидантно деяние. Бетацианинът спомага за понижаване на окислението на неприятния холестерол и не разрешава отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Това защищава сърцето и мозъка от инфаркт и понижава потребността от лекарства. Сокът от цвекло работи като мощен разтворител на неорганичните калциеви отлагания, виновни за втвърдяването на артериите, с което усъвършенства тяхната разтегливост и издръжливост.

Разширени вени

 Способността на аленото цвекло да покачва равнищата на азотен оксид в организма може да повлияе здравословно на кръвоносните съдове. Редовната консумация на сок от цвекло усъвършенства здравината и еластичността на съдовете и по този метод оказва превантивно и лечебно деяние при разширени вени.

Полезно е за бременни дами и плода

 Фолиевата киселина в аленото цвекло е нужна за вярното развиване на гръбначния мозък на плода и работи превантивно против положения като спина бифида. Червеното цвекло обезпечава на майката спомагателна сила, от която тя се нуждае. Важно е да не се прекалява с количеството на аленото цвекло по време на бременност, заради слабителния му резултат!

Превенция на остеопороза

 Цвеклото е богато на минерала силициев диоксид, който е значим съставен елемент за ефикасното потребление на калция от организма. Тъй като калцият е този, който построява нашите кости и зъби, една чаша сок от цвекло дневно може да помогне за попречване на някои положения като остеопороза и нараснала трошливост на костите.

Диабет

 Цвеклото съдържа антиоксидант, прочут като алфа-липоева киселина, която спомага за по-доброто асимилиране на глюкозата, увеличение на инсулиновата сензитивност и попречване на следствията от оксидативния стрес при пациенти с диабет. Изследвания на алфа-липоевата киселина са посочили капацитет да понижи периферната невропатия и/или самостоятелната невропатия при диабетици. Като зарзават със междинен гликемичен показател, аленото цвекло оказва помощ за поддържане на ниски равнища на кръвна захар, до момента в който в същото време задоволява жаждата за сладко. Освен това е с ниско наличие на калории и мазнини, което го прави съвършен за диабетици.

Помага за облекчение на отмалялост

 Според проучване извършено от Американската диабетна асоциация, цвеклото спомага за повишение на силата на индивида. Изследователите считат, че наличието на нитрати в него спомага за разширение на кръвоносните съдове и надлежно, усъвършенства превозването на О2 до разнообразни елементи на тялото и усилва силата. Друга доктрина, твърди, че защото е богат източник на желязо, това способства и за повишение на издръжливостта. Независимо от източника, факт е, че порция от алено цвекло в края на работния ден може да е тъкмо това, от което имате потребност, с цел да възстановите силата си.

Подобрява половото здраве

 Сексуално здраве и издръжливостЧервеното цвекло е известно в качеството си на естествена виагра и в тази връзка е употребявано в редица антични традиции. Тъй като е зарзават, способствуващ за повишение на азотния оксид в тялото, аленото цвекло уголемява кръвоносните съдове и притока на кръв и към половите органи – механизъм, на който се основава действието на медикаменти като виагра. Друг фактор е наличието на бор в аленото цвекло, който е химичен детайл, значим за синтеза на полови хормони.

 Аминокиселината бетаин в цвеклото има противоракови свойства. Според някои изследвания, сокът от алено цвекло потиска образуването на канцерогенни съединения и работи превантивно против рак на дебелото черво и стомаха. В изследване, осъществено в Университета Хауърд, Вашингтон (Howard University, Washington DC) е открито, че бетаинът оказва помощ за закъснение на растежа на тумори с 12,5 % при пациенти с рак на гърдата и рак на простатата. Тези резултати са от голяма важност освен за лекуването на ракови болести, само че и за попречване на рецидивите при хора, претърпели рака.

Упражнения и спортни достижения

 Сокът от цвекло е потвърдено средство за възстановяване на оксигенацията на мускулите по време на подготовка, което допуска, че нарасналият му банкет има капацитета да увеличи издръжливостта при продължителни тренировки.

Деменция

 Изследователи от Университета Уейк Форест (Wake Forest University) са разкрили, че пиенето на сок от алено цвекло може да усъвършенства притока на О2 към мозъка и да забави развиването на деменция при по-възрастните хора.

 При погрешно предпазване, сокът от цвекло може да стане подобаваща среда за намножаване на бактерии, които да трансфорат диетичните нитрати в рискови за здравето нитрити. Храни с високо наличие на нитрати може да взаимодейства с някои медикаменти, като органични нитрати (нитроглицерин) или нитритни лекарствени субстанции, като силденафил цитрат, тадалафил и варденафил.

Инфо: www.framar.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР