Бобов дол е само първата от централите на Христо Ковачки,

...
Бобов дол е само първата от централите на Христо Ковачки,
Коментари Харесай

Съдът задължи екоминистерството да каже какви отпадъци гори ТЕЦ "Бобов дол"

" Бобов дол " е единствено първата от централите на Христо Ковачки, които стартират да изгарят боклуци

© Цветелина Ангелова Гражданите имат право да знаят какви и какъв брой боклуци се горят в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Това е окончателното решение на Административен съд - София-град, по тъжба на екологичното съдружие " За Земята - достъп до правораздаване ", откакто по-рано тази година екоминистерството отхвърли да даде информация за пробното горене на биомаса и RDF в свързаната с Христо Ковачки централа. Според решението на магистратите въпросът визира съставените елементи на околната среда, а законът планува всеки да има достъп до такава информация.

Жалбата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-рано тази година екологичното съдружие подаде заявление за достъп до социална информация, с което изиска от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да му даде писмото си от средата на август 2018 година, с което се позволява пробно изгаряне на боклуци в централата за интервал от шест месеца. От " За Земята " също желаеха да получат и кореспонденцията сред Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и министерството във връзка със заявката за пробно потребление на биомаса и RDF. Организацията обаче получи отвод, като от Министерство на околната среда и водите се аргументираха, че желаната информация съдържа " индустриална и комерсиална загадка ". Именно това решение на министерството беше атакувано от сдружението в съда.

Решението

Според магистратите желаната информация визира съставни елементи на околната среда, защото с писмото на Министерство на околната среда и водите е позволена смяна в употребяваното гориво, която може да има екологични последствия. В същото време Законът за запазване на околната среда подсигурява, че всеки има достъп до информация за околната среда, без да е належащо да потвърждава съответен интерес. Съдиите не одобряват и причините на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " за комерсиална загадка, които екоминистерството цитира в отхвърли си, защото не е посочено съответно коя информация съставлява такава загадка.

Министерството не е имало право да откаже достъп до данните и по тази причина решението му е незаконосъобразно и следва да бъде анулирано, се показва в решението на съда от 12 юли, което е дефинитивно и не предстои на обжалване. С това преписката се връща в Министерство на околната среда и водите за ново изговаряне - в тази ситуация за даване на желаната от " За Земята " информация.

Междувременно обаче краткотрайното позволение на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " за тестово горене на различни горива стана непрекъснато, откакто комплексното позволение на компанията беше обновено този април. Подобна смяна в употребяваното гориво върви и в другите сдружения на Ковачки като " Брикел " и " Топлофикация Перник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР