Бобена яхния, агнешко, маслини, горчиви билки, рибен сос, безквасен хляб,

...
Бобена яхния, агнешко, маслини, горчиви билки, рибен сос, безквасен хляб,
Коментари Харесай

Археолози възстановиха менюто на Тайната вечеря

Бобена яхния, агнешко, маслини, горчиви билки, рибен сос, безквасен самун, фурми и ароматно вино може да е имало на масата на последната вечеря на Христос с неговите възпитаници, свидетелства проучване.

Изследването, извършено от двама италиански археолози, се основава на древен стихове, еврейски трудове, древноримски литературни монументи и археологически данни, отбелязва Live Science.

„ В Библията се споделя какво са си говорили по времето на вечерята на Исус и неговите апостоли, само че не се споделя какво са яли “, изяснява археологът Дженерозо Урчиоле.

Отправна точка на проучването, в което взела участие и Марта Беронго, била концепцията, че Исус е бил евреин. Това значи, че Христос и апостолите са спазвали традициите, закрепени в Тора и свързани с религиозни гастрономични ограничавания.

Урчиоле и Беронго стеснили търсенето на евентуалните блюда, показани на Тайната вечеря, изхождайки от описанията на две други трапези, разказани в Новия завет – сватбата в Кана Галилейска, където Исус трансформирал водата във вино, и пира на Ирод, където Саломе поискала главата на Йоан Кръстител.

Сватбата в Кана разрешила на учените да схванат тогавашното осъществяване на еврейските религиозни закони на храненето, известни като кашрут, а пирът на Ирод разрешил да се проучват римските кулинарни въздействия върху йерусалимската кухня от това време. Това разрешило да се допусна, че на масата по време на Тайната вечеря може да е участвал известният в Римската империя рибен сос гарум.

Тъй като това се е случило, съгласно Евангелието от Марк, в първия ден на безквасния самун, когато се принася в жертва пасхалното агне, то в менюто на участниците в Тайната вечеря по-скоро е имало агнешко.

И несъмнено, в менюто са участвали свеж самун и вино, които (единствени от продуктите) се посочват директно в Библията (напомняме, че точно на Тайната вечеря от самия Христос е било открито основното свещенодействие на християнската религия – евхаристия, или светото причестяване, което включва вкусването на самун и вино).

Освен това менюто на трапезата може да е включвало чолнт – обичайно еврейско ядене от задушено месо, зеленчуци, бобови култури, маслини с исоп, билки с ментов усет, горчиви треви с шам фъстък, фурми, а също плодове и паста от ядки.

„ Горчивите треви и фурмите са типични за Пасха, чолнт се яде по време на празнични мероприятия, до момента в който исоп се използва на всекидневна основа “, отбелязва Урчиоле.

Да отбележим, че участниците в Тайната вечеря не са седели на правоъгълна маса, както е изобразено на фамозния шедьовър на Леонардо да Винчи, а са били полуизлегнати на възглавници и килими на пода, както са правили тогава римляните.

Храната е била сложена на ниски масички в каменни или глинени съдове.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР