БНТкадър: БНТПитейните язовири да се подсилват с вода от напоителните,

...
БНТкадър: БНТПитейните язовири да се подсилват с вода от напоителните,
Коментари Харесай

Ще се размине ли Източна България с водна криза - възможните решения

БНТ

кадър: Българска национална телевизия

Питейните язовири да се укрепват с вода от напоителните, включване на сондажи и вода от карстови източници. Това са част от ограниченията, които ще предложи екоминистърът Емил Димитров, с цел да се избегне водна рецесия в Източна България.

Сухото време за трета поредна година съществено изпразни язовирите там.

И тази година дъждоносните облаци по този начин и не стигнаха до Черноморието. Язовирите застрашително понижиха размерите си. И освен пресния спомен от водния режим в Перник изостря сетивата на всички. Водна рецесия в курортите би била доста по-унищожителна за туристическия бизнес, резултатите биха засегнали цяла България. И алармата в този момент е извънредно наложителна.

Димитър Гюров - ВиК Бургас: Не паднаха снегове, нямаше естествени дъждове. Два пъти е по-малък размерът на язовир Камчия спрямо предходната година.

Миналата година по същото време в язовир Камчия е имало 120 куб. м, през днешния ден те са 60.

Ведат Сакаллъ, шеф на " Напоителни системи " - клон " Черно море ": Тя водата непрекъснато се намалява към днешна дата, тъй като няма превалявания.

Макар и да се доближава, Източна България към момента надалеч от рецесията. За разлика от пернишкия модел, алармата в този момент е включена в точния момент, с цел да се вземат съответни ограничения. Някои са в ход.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Язовир Тича има вода за две години. Там сме помолили Търговище и Шумен да включат лични водоизточници, имат сондажи. Промишленото водоснабдяване - ние даваме вода за пиянство, а пък те я дават на индустрията - да я прекратят, да мине също на сондажи.

Язовир Камчия, който зарежда и Варна и Бургас, има вода за 10-12 месеца. Но Варна може незабавно да се включи към девненските карстови извори и да остави повече вода в Камчия за Бургас. Където нямат кой знае какъв брой различни разновидности.

Ганчо Тенев - изп. шеф на ВиК Бургас: Язовир Ахелой и Порой сега се използваха за напояване и защото напояването падна доста, страната се надяваме, че тези два водоизточника ще можем да ги създадем за питейни цели да ремонтираме част от оборудванията, с цел да сме сигурни, че са изправни и да ги включим за деривацията за град Бургас.
В Бургаска област нямаме подземни водоизточници за жалост.

Вълчо Чолаков - регионален шеф на Бургас: В момента Ахелой има към 2 млн. кубика вода, а Порой към 12. В случай на потребност, те могат да бъдат включени за водоподаване и зареждане на потребителите

Димитър Гюров - представител ВиК Бургас; Надяваме се, че Министерски съвет ще трансферира тези два язовира, които сега са към " Напоителни системи " и ще бъдат в наше притежание. Ние ще съумеем по-най-бързия метод да включим тези два язовира към деривация Камчия, с цел да могат те да водоснабдяват обикновено Слънчев Бряг, Несебър, Равда и другите курорти по Южното Черноморие.

Водата на язовир Цонево също може да потече към чешмите на варненци. Но с изключение на, че ще чака прекачване от " Напоителни системи ", там би трябвало да се построи и пречиствателна станция. Така че, Цонево е добър запас, само че не за тази суша.

Ведат Сакаллъ, шеф на " Напоителни системи " - клон " Черно море ": Някъде на месец към 3 милиона кубика вода ние даваме на девненските фабрики. Така че, при съществуването на мъртвия размер на язовира е 21 млн, значи сега има към 100 млн кубика вода, които могат да бъдат употребени.

Варна и Бургас са решени да упорстват повече с друга мярка. Подмяна на водопроводната мрежа. Защото половината от водата им се губи в течове и обири.

Ганчо Тенев - изп. дир. на ВиК Бургас: Мрежата е голяма, тя е примерно на над 6500 км, последните години ние сме сменили и примерно над 500 и 1000 км. Но би трябвало да се сменят и другите. Което за няколко месеца няма да стане, само че за години може да стане и то планово. Най-големите пробойни са остарялата част на градовете, където имаше най-стара мрежа и е мъчно за промяна, където са дребните къщички, мрежите са от дълго време построени.

Иван Иванов - предс на УС на Български ВиК холдинг: Предстои да подменят. Те са бенефициенти по Оперативна програма " Околна среда ", която този път е ориентирана освен в канализация. Този път е ориентирана в ограничения за понижаване на загубите по водоснабдителните системи. Специално Бургас се пребори за доста огромен финансов запас по оперативната стратегия.

Разработването на различни източници е задача освен за Бургас и Варна. Повечето градове нямат.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР