БНТ ще плаща прескъпо, за да излъчва тиражите на игрите

...
БНТ ще плаща прескъпо, за да излъчва тиражите на игрите
Коментари Харесай

Тотото и БНТ плащат скъпо и прескъпо за излъчване на тиражите

БНТ ще заплаща прескъпо, с цел да излъчва тиражите на игрите на Българския състезателен тотализатор. Договорът е с фирмата „ Дрийм Тийм Груп ” ЕООД на продуцента Евтим Милошев, която ще получава по 10 944 лева с Данък добавена стойност (9120 без ДДС) за всяко директно ТВ предаване. Документът бе оповестен от Narod.bg, само че " Сега " удостовери съществуването му от свои източници.

Става въпрос за две 30-минутни предавания седмично - всеки четвъртък и неделя от 18:30 ч., до 31 декември 2020 година (т.е. осем пъти месечно). Предвидени са и  " промоционални анонси (на запис) на идните за предавания излъчвания ". Това значи, че за плануваните най-малко 64 излъчвания през 8-те месеца на контракта, компанията на Милошев ще получи общо 700 416 лева с Данък добавена стойност , в случай че няма празнични и изключителни тиражи, каквито тотото нормално провежда.

Срещу тези пари Милошев се задължава, най-общо казано, да съблюдава форма̀та на предаванията и конфиденциалността на предоставената му информация. „ Дрийм Тийм Груп ” ЕООД няма да има съвсем никакви разноски, защото в контракта е записано, че предаванията ще се осъществят от студиото на тотализатора в централата му на ул. " Хайдушко изворче " №28 в София, " ползвайки прилежащите към студиото механически мощности ". А студиото, по определение на самия БСТ, е " оборудвано с съвременна телевизионна техника, която снима напълно в HD формат ". Единственото, с което ще способства Милошев, е механически екип, тъй като от тотализатора обявиха, че не разполагат с обслужващ студиото личен състав.

Освен това двете страни по контракта са се съгласили, че " в случай че сумата от 9120 лева без Данък добавена стойност не е задоволителна на изпълнителния продуцент (Милошев) за възнаграждение на осъществените разноски, то Българска национална телевизия ще постави старания да обезпечи спомагателни средства от Българския състезателен тотализатор за покриване на тези разноски ". 

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков удостовери пред  " Сега ", че малкия екран има контракт с " Дрийм тийм " за лъчение на тиражите, само че отхвърли да разяснява елементи от него. Той уточни, че информация за договорите на малкия екран може да се получи от отдел " Правен "   и " Икономически ". " Сега " им изпрати въпроси, само че отговор към този момент няма. 

" Освен това на всяка продукция по Българска национална телевизия името на продуцента постоянно е изписано във финалните надписи. Може сами да видите там дали компанията, за която ме питате, осъществя тиражите на тотализатора ", означи Кошлуков.

След като бе запитан дали цената на предаване в действителност е 9 210 лева без Данък добавена стойност и по какъв начин е изчислена тя, шефът на БНТ  съобщи, че не може да разяснява търговски контракти и не желае да дава изявленията. 

Потвърждение на прехвърлянето в Българска национална телевизия има и на уеб страницата на тотализатора , където написа: " От 3 май 2020 г. тегленията на тиражите в игрите на Спорт Тото се реализират единствено в ефира на БНТ. В предаването, чиито водещи са Део и Марина, се дава още подробна информация за моментните лотарийни игри на Спорт Тото. Провеждат се спортни рубрики и други игри. "

От БСТ отхвърлиха да отговорят на въпросите на " Сега " з а какъв период е съглашението с Българска национална телевизия за лъчение на тегленията на тиражи и за каква обща сума. Оттам желаеха въпросите да бъдат заложени по Закона за достъп до социална информация, така като  " всеки различен метод на обявяване на нашата работа би бил обект на свободно пояснение и медийни тълкования ". Обикновено ведомствата употребяват този закон, с цел да замотаят или въобще откажат информация. От БСТ настояват, че не знаят какви са параметрите на контракта сред Българска национална телевизия и „ Дрийм Тийм Груп ” ЕООД, " защото БСТ не е страна по контракта сред тях ". Това е най-малкото необичайно, защото по традиция парите за предаванията се обезпечават от тотализатора, който ги покрива от перото си за реклама и прехрана.

Освен много огромната сума за излъчването на тиражите в Българска национална телевизия, прави усещане, че bTV е отпаднала от ТВ схемата на тотализатора, където бе вкарана по персоналното гледище на спортния министър Красен Кралев. Той издаде специфична заповед за това на 22 септември 2016 година, която бе последвана от контракт сред тотото и bTV. От 2 октомври 2016 година в частната телевизия преминаха тиражите на повечето тото игри, в това число и на най-популярната - " 6 от 49 ", като за Българска национална телевизия останаха само  " 6 от 42 " и " Тото 2 - Зодиак ". Тогава претекстът беше, че bTV има доста по-висок рейтинг от Българска национална телевизия и " това ще способства за връщането на известността на тотото измежду непрестанно появяващите се нови частни лотарийни и игри вид " тото ". Това бе едвам вторият случай, в който частна медия получи право да излъчва тиражите - по времето, когато Ирена Кръстева бе изп.директор на БСТ, за малко тегленията се излъчваха от " Диема ". 

От bTV обясниха пред " Сега ", че договорът им с тотализатора е изминал, само че отхвърлиха да кажат каква сума на предаване са получавали. Прави усещане, че договорът е трансфериран от bTV на Българска национална телевизия тъкмо в разгара на абсурда с хазартния необут Васил Божков, който даде няколко изобличаващи изявленията в ефира на частната телевизия. Това докара до експлоадиране на премиера Бойко Борисов, който взе да я назовава " Божков ТВ ", обвинявайки я косвено, че обслужва укриващия се в Дубай някогашен хазартен необут.

От тотализатора също настояват, че не са възобновили контракта си с bTV " след изчерпателен финансов разбор ".

Тотализаторът, който по този начин обилно е развързал кесията си за реклама, при изискване, че към този момент е единствен оператор на терена на тото- и лотарийните игри, от 28 февруари има ново управление, откакто принципалът - спортният министър Красен Кралев, смени целия Управителен съвет. Изпълнителен шеф стана Любомир Петров, някогашен шеф на Дирекция " Търгове и процедури " в " Информационно обслужване " АД.  Другите членове на УС са Людмила Петкова, Валентин Точев и някогашните футболисти Гошо Гинчев - персонален консултант на Кралев, и Христо Йовов - неуспешен кандидат-кмет на Своге от ГЕРБ, сътрудник по футбол на премиера Бойко Борисов и притежател на 86.6% от акциите на ПФК " Левски " за един месец при започване на 2019 година Предишният изпълнителен шеф на БСТ Дамян Дамянов - някогашен треньор на националния тим по кану-каяк, бе назначен за консултант на новия УС.

 
Кралев смени цялото управление на тотализатора

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР