БНТ ще излъчи екранизацията по театралната постановка „Дванайста нощ“ в

...
БНТ ще излъчи екранизацията по театралната постановка „Дванайста нощ“ в
Коментари Харесай

„Дванайста нощ“ на режисьора Куркински с участието на големите български актьори Калоянчев и Колев отново в програмата на БНТ

Българска национална телевизия ще излъчи екранизацията по театралната режисура „ Дванайста нощ “ в две поредни съботи: на 26.02 от 14 часа – 1 част и 05.03 от 14 часа – 2 част.

Преди 25 години на сцената на Държавен язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “ се основава спектакъла „ Дванайста нощ “ от Уилям Шекспир. Камен Воденичаров и огромна група от доста известното тогава телевизионно предаване „ Каналето “ вземат решение да осъществят собствен сценичен план. Желанието им е да слагат класиката на великия драматург Шекспир „ Дванайста нощ “ в превод на ненадминатия Валери Петров. За задачата те притеглят свои сътрудници и другари с концепцията да сътворят едно приказно зрелище с известни и обичани артисти и екип от гении във всички сфери на театъра. Режисьор на представлението става Мариус Куркински. В реализацията се включват известни артисти от телевизионния екран и от самия Сатиричен спектакъл. Това е първата за времето си театрална копродукция сред държавен спектакъл и частна продуцентска компания, каквато е „ Камен Во Студио “.

Музиката за спектакъла се основава от композиторите Евгени Димитров– Маестрото, Георги Милчев–Годжи и Георги Красимиров–Герасим. Сценографията и костюмите са дело на Слави Кокалов и Петя Стойкова. В представлението с ролята на Шута се заема Георги Калоянчев. Пламен Сираков и Калин Сърменов от трупата на Сатиричния спектакъл, дружно с Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев и Стефан Рядков от екипа на „ Каналето “, поемат комедийните персонажи в пиесата. Катето Евро се захваща с ролята на княгиня Оливия, а Тодор Колев приема да се включи в предизвикването с облика на Малволио.

Мариус се нагърбва с сложната задача с изключение на да режисира и да изиграе функциите на близнаците в пиесата Виола и Себастиан – родени в един и същи ден, наподобяващи си като две капки вода и в един и същи момент погълнати от водите на морето при корабокрушение край крайбрежията на Илирия, днешна Албания.

Продуцентът Камен Воденичаров обезпечава поддръжката на единствения по това време мобилен оператор „ Мобиком “. Решителността на тогавашния шеф на Сатиричния спектакъл Рашко Младенов дава всичко належащо от страна на театъра, с цел да може замисълът на запалянковците да бъде осъществен. Звездният актьорски състав притегля голям брой аудитория. Две години по-късно се снима екранизацията на спектакъла. Снимките са осъществят в „ Двореца “ в Балчик. Екипът наема ветроходния транспортен съд „ Калиакра “ и получава поддръжката за цялата логистика на Военноморска база Варна. Оператор на лентата е Емил Христов.

„ Работата по този план беше една сбъдната фантазия “, споделя години по-късно Камен Воденичаров.

В фотосите в късната пролет на 1999 година се включва Иван Ласкин и артисти от театъра във Варна. Българска национална телевизия обезпечава снимачната техника и постродукцията на филмовата версия.

Днес, с цифровизираното копие на сниманата в тези времена екранизация, посвещаваме идното лъчение на кино лентата на нашите кумири и учители Георги Калоянчев и Тодор Колев. Филмовата версия на пиесата „ Дванайста нощ “ е и в памет на всички сътрудници, взели интензивно присъединяване в реализацията, които не са сред нас. За всички, които през днешния ден са звездички в небето, за вярната ни аудитория в театралната зала и пред дребния екран, са думите от финалната ария на Шута:

Текст: Уилям Шекспир, превод: Валери Петров, Изпълнение: Георги Калоянчев

Човек, когато е момче,

Хей-хо, пълзят мъгли, мъгли.

Играта единствено го влече,

А пък дъждът вали, вали.

Човек, когато стане мъж,

Хей-хо, пълзят мъгли, мъгли.

Момата вика: " Мене хвани! ",

А пък дъждът вали, вали.

Човек, когато хлътне в брак,

Хей-хо, пълзят мъгли, мъгли.

Надзърта все към непознати предел,

А пък дъждът вали, вали.

Човек, когато стане остарял,

Хей-хо, пълзят мъгли, мъгли...

Бутилката му е приятел,

А пък дъждът вали, вали.

В живота така е, то се знай,

Хей-хо, пълзят мъгли, мъгли...

Но дано с туй да сложим край,

А на следващия ден отново - добре пристигнали!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР