Близо две трети от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика

...
Близо две трети от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика
Коментари Харесай

Тренд: Близо две трети от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната

Близо две трети от българите поддържат развиването на нуклеарната енергетика в страната, сочи проучване на организация " Тренд ". Това заяви пред публицисти през днешния ден Евелина Славкова, съосновател на организацията.

Проучването е по поръчка на 3e-news.net, направено е в интервала 4 – 12 февруари в 1003 ефикасни изявленията с респонденти на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната.

Според изследването, 28 % изцяло поддържат развиването на нуклеарната енергетика, а 38 на 100 по-скоро поддържат този развой. Само 3 % се афишират против нуклеарната енергетика, а 7 % са скептични за нейното развиване в България. Една четвърт (24 % от хората) са оповестили, че не могат да преценяват какво да е бъдещето на този бранш на енергетиката.

Най-важно за технологията в атомната енергетика е нейната сигурност, са декларирали 55 на 100 от респондентите в изследването. По 15 % от участниците са оповестили, че най-важни са надеждността и цената на технологията.

Най-голямата изгода от нуклеарната енергетика за обществото, е че подсигурява енергийната сигурност на страната, показват 61 % от респондентите. На този въпрос интервюираните са могли да дадат повече от един отговор и по тази причина 41 % споделят, че нуклеарните централи разрешават на България да бъде водещ експортьор на електрическа сила в района, което носи свежи пари в стопанската система. По 19 % от участниците в изследването афишират, че нуклеарната енергетика е дирек е в базовите генериращи мощности, както и че е нисковъглеродна и обезпечава бърз преход към чиста сила.

Основен проблем на атомната енергетика е с отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, считат 33 % от хората. За други 25 на 100 това е, че построяването на нови мощности лишава прекомерно дълго време, а за 22 на 100 - че не е задоволително безвредна.

Около 60 на 100 от участвалите в изследването са декларирали, че поддържат увеличението на нуклеарните мощности у нас дълготрайно посредством опазване на съществуващите, както и посредством създаване на спомагателни мощности.

За 39 на 100 от хората е значимо страната да е едноличен притежател на нуклеарните централи. 34 на 100 считат, че тя би трябвало да резервира едноличен надзор върху плановете, без значение от формата и размера на присъединяване на други вложители. Само 7 на 100 показват, че би трябвало да се намерят стратегически вложители, които да поемат водещата роля, а българската страна да взе участие като въздържан финансов вложител на база съществуващите активи.

Около 76 на 100 от хората декларират, че не са осведомени с данни на Организация на обединените нации, че нуклеарните централи имат най-ниски излъчвания на парникови газове, минимум потребление на повърхност и материали, и най-малки последствия върху публичното здраве. Също по този начин към три четвърти от хората не знаят, че парите от облагата на АЕЦ " Козлодуй " за 2022 година бяха главният източник за компенсиране на цената на ел. силата за компаниите през 2022 година, сочи още изследването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР