Близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде

...
Близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде
Коментари Харесай

Увеличават се българите, които предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред такъв с Русия

Близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и Европейския съюз (ЕС), в сравнение с с Русия. Това сочи изследване на Институт отворено общество - София (ИООС) , оповестени в сряда.

Новината идва на фона на непредизвиканата война, която Русия стартира в Украйна преди година и седем месеца. Националното представително изследване е извършено през юли 2023 година, като съпоставяне с данните от 2022 година демонстрира нарастване на поддръжката за НАТО и Европейски Съюз.

Според данните близо 45% от интервюираните считат, че България би трябвало да се нарежда в съюз със страните от НАТО и Европейски Съюз при положение на ново разделяне в Европа сходно на това от времето на Студената война.

22% от запитаните биха предпочели съюз със страни като Русия и Беларус, близо 4% биха предпочели " неутралитет/независимост ", а 1% са за " самостоятелност/да се пазят националните ползи ". Втора по величина с близо 30% е групата на хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпрос.

Увеличението по отношение на данните за 2022 година на каузи на последователите на съюз с Европейски Съюз и НАТО е 6%. От 39% през юни 2022 година те са станали 45% през юли 2023 година

Делът на последователите на Русия и Беларус е намалял с един пункт, от 23 на 22 %.

Промените са най-отчетливи при последователите на партия Движение за права и свободи . От тях подкрепящите съюз с НАТО и Европейски Съюз са се нараснали повече от два пъти - от 23% на 48%, а тези, които са за съюз с Русия, понижават съвсем два пъти – от 21% на 11%.

През септември 2022 година на Институт „ Отворено общество “ и Центъра за демократични тактики сподели, че болшинството български жители имат вяра в демокрацията, поддържат евроатлантическата ориентировка на страната и считат, че западните демократични демокрации са най-добре ръководените страни в света и следва да служат като образец за България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР