Близо 90% от модерните полупроводникови компоненти се произвеждат в Тайван(снимка:

...
Коментари Харесай

Без чиповете от Тайван индустрията ще се възстановява пет години


Близо 90% от модерните полупроводникови съставни елементи се създават в Тайван
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Тайван е една от горещите точки в геополитическото опълчване сред Съединени американски щати и Китай. Именно на острова е съсредоточено модерното произвеждане на чипове. Ако то бъде прекъснато по някаква причина, промишлеността ще има потребност от най-малко 5 години, с цел да се възвърне, считат специалисти.

Скорошната среща на висшите политически управления на Съединени американски щати и Китай имаше за цел да понижи напрежението по тайванския въпрос. Значителна част от полупроводниковите съставни елементи се създават в Тайван, а стабилността в района е извънредно значима за цялата международна стопанска система.

Някои специалисти считат, че при положение на цялостно затваряне на тайванските предприятия, полупроводниковата промишленост ще се възвърне след пет години. Крис Милър, създател на “Война за чипове: Битката за най-важната технология в света ” и професор в университета Тъфтс, споделя сходни оценки в изявление за Barron’s.

Според него, американските управляващи подценяват вероятните последствия от районен спор, който може да извади от строя тайванските предприятия. Не единствено, че до 90% от модерните полупроводникови съставни елементи се основават на острова, само че като цяло локалното произвеждане на чипове е толкоз огромно, че никой различен район на планетата към момента не може да се конкурира с Тайван.
още по темата
До една трета от годишното нарастване на изчислителната мощ в света се обезпечава от тайвански предприятия, акцентира проф. Милър. Ако тайванското произвеждане на чипове бъде спряно, ще са нужни най-малко пет години и големи суми за рестарт на полупроводниковата промишленост.

Според професора, полупроводниковата рецесия от 2020 и 2021 година, която сковава работата на международната автомобилна промишленост, е единствено бледа сянка на евентуалните проблеми, които би предизвикал въоръжен спор с присъединяване на Тайван. Дори “ненасилствените ” способи на въздействие на Китай върху стопанската система на острова могат да окажат доста въздействие върху решимостта на тайванското управление да резервира независимостта си.

Крис Милър акцентира също ролята на квалифицирания личен състав в развиването на актуалната полупроводникова промишленост. Според него, създателят на TSMC – Морис Чанг – е индивидът, на който целият свят би трябвало да бъде признателен за технологиите, с които в този момент разполагаме.

За Съединените щати остава значимо да поддържат рационална имиграционна политика, защото доста водачи на огромни корпорации в софтуерния бранш са трудови мигранти или техни директни потомци, а ролята им в развиването на американската промишленост и стопанска система е мъчно да се оспори, заключава професорът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР