Близо 70% от законите на 44-то Народно събрание в периода

...
Близо 70% от законите на 44-то Народно събрание в периода
Коментари Харесай

Депутатите променят веднага 70% от законите, които приемат

Близо 70% от законите на 44-то Народно заседание в интервала юли-декември 2017 година са променяни повече от един път. Това демонстрира количественият разбор на законодателната активност на 44-то Народно заседание на Р. България за второто полугодие на 2017 година Данните са систематизирани в брой 16 на Юридически барометър - гражданска самодейност за от време на време проучване на положението и развиването на правния ред в България.

В рамките на проучването на Юридически барометър се регистрира, че за посочения интервал депутатите са обнародвали общо 64 закона. Това прави приблизително по 10-11 закона на месец. От тези актове единствено 5 са нови закони, 46 са закони за изменение и допълнение (ЗИД), а останалите 13 са ратификации на други правни актове.

Близо 70% от тези 64 новоприети закони са променяни повече от един път за 6-месечния интервал. Най-променян е Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Законът има 6 промени и допълнения, т.е. се трансформира по веднъж на месец. На второ място в класацията са Законите за правосъдната власт, за локалните налози и такси и Законът за Комисията по финансов контрол. Тези правни актове са изменяни и допълвани по 5 пъти.

Ръководителят на плана Юридически барометър и някогашен министър на образованието в кабинета " Станишев " Даниел Вълчев разяснява, че спрямо предходния 6-месечен интервал (от януари до юни 2017 г.) Народното събрание е приело 3 пъти повече закони. Това обаче се дължи на обстоятелството, че тогава се приключи мандата на 43-то Народно събрание. Спрямо същия интервал на предходната 2016 година обаче признатите закони в Народно събрание са с 20 по-малко от признатите през юли-декември 2016 година.

Вълчев изясни, че и през 16-я брой на проучването на Юридически барометър се следят образци за закони, които са били променени още преди влязат в действие. Като образец той уточни новият Закон за концесиите, който е допълван един път, преди да влезе в действие. Законът също по този начин е променян 2 пъти за първите 2 месеца от влизането си в деяние, добави Вълчев.

" Прави ми усещане, че е се затвърждава една процедура, която по наше мнение по никакъв начин не е добра процедура. Тези, които наблюдават активността на Народно събрание може би им прави впечатлени, че това към този момент няколко години се трансформира в устойчива процедура и в този интервал също има такива контрастни случаи. Това е случая, когато по време - сред първо и второ четене на един законопроект, се вкарват още в комисия промени, които нямат нищо общо с този законопроект и като смисъл и са от различен законопроект ", изясни Вълчев и като образец уточни Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. По думите на прависта в самата правна комисия е направено предложение, което визира централизираните състезания в администрацията, т.е. за изменение на закона за държавния чиновник. " То си мина единствено на едно четене. Аз изобщо се чудя дали това е законосъобразно, тъй като има такава процедура на Конституционния съд. Колеги откриха, че това не е доста законосъобразно ", добави Вълчев.

Изследването на Юридически барометър показва и различен подобен образец, при който със заключителните разпореждания на законите за изменение и допълнение да се вършат промени и допълнения в други закони, които нямат нищо общо с предмета на главната смяна. Това е и Законът за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, с чиито преходни и заключителни разпореждания се вкарват основни, освен това несвързани с главния закон за изменение и допълнение промени в Закона за енергетиката.

Проучването открива и че междинният престой на законопроектите в Народното събрание е към 2 месеца. Най-бързо признатият законопроект през за интервала на проучването на 16-я брой на Юридически барометър е Законът за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година (ДВ, бр. 103/2017 г.). Законът е признат единствено за 1 ден след постъпването му в Народното събрание.

Вълчев разяснява, че има 4 указа за интервала за връщане на закони. " Това удостоверява, че от позиция на разделянето на управляващите не е неприятно. Правителството и президента са от разнообразни политически трендове. Това по-скоро е добре за системата ", изясни той и разяснява точно Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, върху който президентът Румен Радев наложи несъгласие.

" По мотив Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година - тогава ветото на президента беше преодоляно в Народно събрание и единствено няколко седмици по-късно със същите причини, с които президента го върна за ново разглеждане, беше изменено в смисъла, в който той предложи ", отсече Вълчев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР