Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха днес Отворено писмо

...
Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха днес Отворено писмо
Коментари Харесай

Десетки организации внесоха писмо срещу задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните

Близо 50 цивилен и наставнически организации изпратиха през днешния ден Отворено писмо до Министъра на образованието и народните представители, в което показват своята угриженост, заради игнориране гласа на гражданското общество, с възобновените опити за легализиране на наложителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.
Те показват, че съгласно Конституцията на България наложително е само учебното обучение, и че развъждането и възпитанието на детето е право на родителите и страната не може да го измества, посредством свои услуги със наложителен темперамент.
Задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца нарушава и редица интернационалните спогодби, по които България е страна, и съгласно които фамилията е водещо за метода на образоване на своите деца, се споделя още в писмото.
“Неправомерно е да се санкционират с санкции родители, които са намерили метод да обезпечат подобаваща фамилна среда и желаят да се погрижат за развиването на детето си в предучилищна възраст,” показват организациите.
Подобни ограничения нарушават правата и най-хубавия интерес на децата, които в тази възраст имат най-вече потребност от персонално внимание, самостоятелна работа, доста любов и поддръжка, в сравнение с от институционализация.
“Проблемите с неефективността, невключването на възпитаници и/или ранното им отпадане от просветителната система няма по какъв начин да бъдат позволени, посредством насилственото разширение на нейният обхват”, се споделя в писмото. Според организациите сходни дейности биха отклонили нужните запаси, за реализиране на качествени промени в началния и междинен курс на образованието.
Представителите на родителските и цивилен организации приканват ръководещите да отхвърлят въвеждането на наложителната предучилищна подготовка за децата на 4-годишна възраст, за образуване и осъществяване на необятен публичен спор по тематиката и мнение от страна на институциите по повдигнатите проблеми.
Задължителното обучение в европейските страни е извънредно преобладаващо от 6 годишна възраст. Не съществува европейски документ, който да изисква въвеждане на наложително предучилищно обучение за 4-годишните.
Проведени проучвания в региона демонстрират, че резултатите от предучилищната подготовка зависят не от нейната дълготрайност или начална възраст, а от подкрепящата фамилна среда, се споделя още в писмото.
Родителските придвижвания и гражданските организации уведомяват ръководещите, че ще призоват всеки угрижен за бъдещето на децата жител да отдръпна поддръжката си към тях на идните локални избори и да предприеме дейни цивилен дейности, при положение, че правото на родителите за метода на образоване на децата им бъде отнето.
Всеки, който желае може да се включи с поддръжка на петицията “Кажи ‘НЕ’ на наложителната предучилищна подготовка за 4-годишните” в интернет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР