Близо 50 експерти във Франция в областта на борбата със

...
Близо 50 експерти във Франция в областта на борбата със
Коментари Харесай

Сух януари или сухо вино? Защо обвиняват Макрон, че защитава френското алкохолно лоби

Близо 50 специалисти във Франция в региона на битката със зависимости, упрекват ръководството на президента Еманюел Макрон, че " политиката на кабинета против алкохолизма е съществено компрометирана. " Причината - държавните институции и самият Макрон отхвърлят да поддържат самодейност, наречена " изсъхнал януари ".

За пета поредна година акция под това мото приканва французите - другояче известни с виното си и това, че постоянно употребяват по чаша и с обяда, и с вечерята, да спрат да пият алкохол след празниците.

Предизвикателството е за интервал от 31 дни - или през целия първи месец от годината. Сред уредниците на " сухия януари " са асоциации като Лигата за битка с рака, локалните управляващи в градовете Париж и Лион, лекарски организации и застрахователни компании.

Но акцията не среща публична поддръжка нито от френската Агенция за публично здраве, нито президентът на страната.

В резултат и тази година основателите се оплакват от неналичието на тази поддръжка и упрекват президента Еманюел Макрон, че застава на страната на винопроизводителите.

В навечерието на самодейността през 2019 година Макрон изглеждаше податлив да поддържа " сухия януари ", само че след среща с сектора това не се случва, напомнят недоволните от дейностите на ръководещите. Така непроменената позиция и на президента, и на Агенцията по публично здраве провокира гневни реакции още веднъж.

Няколко министри на процедура се дистанцираха от акцията, като обясниха, че са за умерената приложимост на алкохол, само че не и за цялостното му прекъсване.

В отвореното писмо на 50-имата специалисти, оповестено в няколко огромни френски издания, се споделя, че самодейността за прекъсване на алкохола за 31дни е съумяла да премине през границите на Франция - към Англия и скандинавските страни, само че в личната си татковина " триумфите ѝ се случват макар съпротивата на ръководещите ".

По данни на уредниците през предишния януари в " сухия януари " са се присъединили към 23 хиляди души във Франция (населението на страната, само че дружно с децата, е към 65 млн. души)

Министърът на опазването на здравето Орелиен Русо, към който беше ориентирано писмото и който в това време подаде оставка по други аргументи, съобщи наскоро, че персонално той ще се включи в " сухия януари ", само че е песимистичен какъв брой хора могат да се въздържат цялостен месец от алкохол.

" Силно се колебая, че държавното управление може да каже на хората по какъв начин да живеят живота си в продължение на един месец, " сподели тогава Русо.

Лекари и специалисти на собствен ред декларират, че акцията не е ориентирана към подвластните от пиянство, а към елементарните хора, които по този метод при започване на новата година имат опцията да трансформират още един собствен табиет и да живеят по-здравословно.

Според поддръжниците на самодейността Франция е на четвърто място по консумация на алкохол в Европа, а на несъразмерната му приложимост се дължат към 40 хиляди смъртни случая в страната годишно. Средната смъртност във Франция в последното десетилетие е в диапазона сред 550 000 и 650 000 души годишно, демонстрира демографската статистика.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР